Belföld

2006.09.12. 02:30

Előtérben a járulékok

Zalaegerszeg (hp) - Az adóellenőrzéseknek eddig is része volt a tb-befizetések vizsgálata, melyek még nagyobb hangsúlyt kaptak.

nincs nev

Mint Sergyán Ödöntől, az adóhivatal megyei ellenőrzési igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a szeptemberi törvényi változások teszik különösen aktuálissá e témát. Emlékeztetett rá, szeptembertől a a foglalkoztató, a főállású egyéni vállalkozó, az EVA-s egyéni vállalkozó és a társas vállalkozások számára új előírás az úgynevezett minimum járulékalap. Az új kifejezés - mint már írtunk róla - azt jelenti, hogy az említett, járulékfizetésre kötelezett körnek a tb-járulékot havonta legalább 125 ezer forint után kell megfizetni, részmunkaidő esetén pedig az arányos része szerint. A fizetések persze nem mindenhol érik el a dupla-tb alap mértékét - vetettük fel.

- Ha a járulékalapot képező jövedelem a minimum járulékalapot nem éri el, a foglalkoztató, az egyéni vállalkozó illetve társas vállalkozás a törvény szerint bejelentést tehet az adóhatósághoz erről, és a tb-járulékot a tényleges jövedelem után fizeti meg - mondta Sergyán Ödön.

- Természetesen az állami adóhatóság a bejelentések valóságtartalmát, különösen a vállalkozásból származó jövedelmekre figyelemmel vizsgálhatja és vizsgálni is fogja - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Az utóbbi időszak ellenőrzési tapasztalatai alapján elmondta, az eddigi adóellenőrzések során is rendszeresen ellenőrizték a foglalkoztatók és foglalkoztatottak közötti jogviszonyok szabályszerűségét, a helyes járulékalapok meghatározását és a járulékkötelezettségek megfizetését.

Az ellenőrzések során előfordult például, hogy egy teherfuvarozó vállalkozás nem jelentette be minden gépkocsivezetőjét. A sofőrökkel szóban állapodtak meg, de nem kezelték őket biztosítottnak és nem is fizették a dolgozók után a járulékokat. A menetlevelek alapján fény derült a munkáltató jogszerűtlen módszerére. Egy műanyagfeldolgozó vállalkozásnál pedig úgy gondolták, nem járulékköteles a külföldi személyeknek (román állampolgárokról volt szó) a cégnél történő munkavégzése. Tévesen értelmezték a jogviszonyt, miszerint egy közös romániai telephely beindításához szükséges betanítási munkákat végeztek a munkavállalók.

- Egy hegesztőkészülék-javítással, szállítóeszköz- gyártással foglalkozó vállalkozás pedig az alkalmi munkavállalók foglalkoztatása utáni járulékfizetési kötelezettségeit nem teljesítette. Az adóellenőrök a konkrét személyek ismerete nélkül is megállapították a járulék-kötelezettségeket az elszámolt díjazás folyományaként. Más esetben a dolgozó által becsatolt munkaszerződés alapján állapítottuk meg a járulékfizetési kötelezettséget a vállalkozás terhére, és regisztráltattuk a foglalkoztatási jogviszonyt. A munkavállalónak ez a nyugdíj és táppénz megállapításánál szükséges - ismertetett néhány tipikus esetet az igazgatóhelyettes.

Sergyán Ödön elmondta, szeptemberig mintegy 31,5 millió forint egészségbiztosítási és 47,4 millió forint nyugdíjbiztosítási járulékkülönbözetet tártak fel az ellenőrzések során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!