Belföld

2006.09.14. 02:29

Betelt a pohár

Körkép - A tranzitforgalom okozta kellemetlenségek ellen, valamint a településeket elkerülő út építése érdekében demonstráltak tegnap a határ menti térségben élők. Délelőtt tíz és délután négy óra között összesen hat helyen került sor félpályás útlezárásra.

nincs nev

- Állandó félelemben élünk, a helyzet nem tartható tovább - emelte ki Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere, aki a tiltakozó akciót elindította. - A hét településen élőknek azonos tőből, a kamionforgalomból fakadnak a problémái.

Mindenhol specifikusan más a helyzet, ezért csak a demonstráció helyében és időpontjában egyeztünk meg, az okról mindenki maga nyilatkozik.

Panaszáradat van bőven, szinte minden helyszínen ömlik a szó az utcára kivonult emberekből. Kozmadombján túl, a 86-os út Zalalövő felé vezető szakaszán a Kálócfán élő Farkas Istvánné éppen azt meséli, hogy a napokban kerékpárral ment a faluban, ám egy mögé érkező kamion szinte az útról is lesöpörte.

- Nem néznek ezek bennünket semminek - toldotta meg egy férfi. - Hiába van kint a sebességkorlátozó tábla most is, tessék csak megnézni, hogyan száguldoznak.

A kamionok a félpályás útzárak miatt most ugyan lassabban haladnak, de így is érezhető, hogy nem tartják az előírt sebességet.

- Állandóan mozog a föld, az egyik családi háznak még az oldala is bedőlt a rázkódástól - teszi hozzá Szente Rudolf, Kozmadombja polgármestere. - Ki téríti meg a károkat?

A kérdés költői, mivel a válasz mindenki előtt ismert. Nógrádi László nemcsak Lenti város polgármestereként, de a térség parlamenti képviselőjeként is többször próbálta az Országgyűlés elé tárni a gondokat.

- Tekintettel arra, hogy valamennyi lehetőségünket kimerítettük, ez az egy esélyünk maradt arra, hogy a kormány figyelmét ráirányítsuk erre az elviselhetetlen helyzetre - sorolta.

Egy helyszínnel odébb egy civil szervezet tagjai a kerékpárosokat fenyegető balesetveszélyre hívják fel a figyelmet. Mészárovics István, a Mocorgók az Egészségért és a Környezetért Egyesület elnöke arra is figyelmezteti az elhaladó járművek vezetőit, mennyire kiszolgálatott helyzetben vannak a biciklisek.

Lovászi és Tornyiszentmiklós között két ponton is megállították a forgalmat, a járművezetőknek talán itt kellett a legtöbbet várniuk. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint Tornyiszentmiklós határában egy BMW-vel közkekedő férfi az útlezárás ellenére tovább akart hajtani, amikor elindult, az elsődleges adatok szerint az útját álló résztvevők egyikét egy darabon a motorháztetőn magával vitte. A férfinek könnyű sérülése keletkezett. A rendőrség vizsgálatot indított az eset körülményeinek s a felelősség kérdésének pontos tisztázására.

A demonstrálók közös követelése, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben szerepeljen a településeket elkerülő utak kiépítése. Ezt megelőzően már a jövő évi költségvetésben követelik nevesíteni ezek előkészítésének és terveztetésének a költségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!