Belföld

2006.07.07. 02:26

Vandálok ostroma

Zalaszántó - Vandálok ostromolták meg csütörtökre virradóra Tátika várát. Nem kíméltek semmit, ami a kezük ügyébe akadt, többszáz "feltárt" követ például a mélybe hajítottak.

Mórocz Zsolt

Az értelmetlen pusztítás nyomai mindenkit megdöbbentettek Zalaszántó - Vandálok ostromolták meg csütörtökre virradóra Tátika várát. Nem kíméltek semmit, ami a kezük ügyébe akadt, több száz feltárt követ például a mélybe hajítottak. - Korábban is történtek már hasonló dolgok a várban, csákánnyal kilyukasztották a vízfogókat, kiszórták a meszet, a cementet, vagy a kapufélfára égették, hogy felesleges pénzpocsékolás, Tátika, de ilyen mértékű rongálásra még nem került sor. Tegnap délután fél háromkor még minden rendben volt, a pusztítás éjszaka történt. Egyszeren nem értem, kinek áll érdekében az ilyesmi?! Feljönnek éjjel, sötétben, majd szórakozásból összetörnek mindent? Hát milyen dolog ez?! - mondta felháborodottan a Tátikára tartva a felújítási munkálatokat hosszú évek óta koordináló és végző Lancz József. Farkas Zsolt várkapitány, az építés irányítója helyben - a rendőrség munkatársainak jelenlétében - úgy nyilatkozott véleménye szerint az okozott kár 500ezer és egymillió forint között lehet. - A végvárakban több száz éve is harcok folytak, sajnos ezt most is elmondhatjuk. Igaz, a problémák más jellegűek - fogalmazott. - Egyrészt küzdeni kell a rekonstrukciós forrásokért, meg kell szenvedni az erődítmény elhelyezkedése miatt fennálló iszonyúan nehéz munkakörülményekkel, s akkor jön nhány barbár, aki mindent tönkretesz. Mert biztosan többen voltak, bár személyes nyomok nem maradtak utánuk. A szemle során a helyszínelő rendőröknek volt mit feljegyezniük. A vandálok ugyanis összetörtek több védőtetőt, szétfeszegették, ledobálták a vízelvezető csöveket, lerugdalták a falakat, s megrongálták a csúszdát - persze csak azt követően, hogy azon több száz kváderkövet a mélybe löktek. - Egy ilyen feltárt, míves, nemegyszer 30-40 kilogrammos követ körülbelül 10 ezer forintért faragnak meg. Arról nem is beszélve, hogy azok felhordása a több száz méteres mélységből szinte emberfeletti feladat - folytatta a várkapitány, aki hozzáfűzte bármennyire is igyekeznek, a Tátikát nem tudják megvédeni a vandáloktól, a hasonló esetek megakadályozása szinte lehetetlen. - Ezt akkor tudnánk megtenni, ha a várfalakat körben teljesen sikerülne felújítani, s az erődítményt zárhatóvá tudnánk tenni. Ehhez azonban még legalább százmillió forintra lenne szükség. Az idén közel hatmilliót nyertünk pályázaton, sajnos azonban az összeg jelentős részét a vandalizmus nyomainak eltüntetésére kell fordítanunk. Farkas Zsolt elmondta nagy értékű rongálás miatt feljelentést tettek a rendőrségen, s nagyon bíznak abban, hogy elkapják a tetteseket.Fotó A szerz Zalaszántó - Vandálok ostromolták meg csütörtökre virradóra Tátika várát. Nem kíméltek semmit, ami a kezük ügyébe akadt, több száz feltárt követ például a mélybe hajítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!