Belföld

2006.07.27. 11:22

Együtt könnyebb termelni

<div align="justify"><strong>Varga Ibolya, </strong><strong><em>Veszprém </em>– A Nemzeti Vidékfejlesztési </strong><strong>Terv (NVT) </strong><strong>forrásaiból ismét támogatható </strong><strong>a „termelői csoportok </strong><strong>létrehozásának és </strong><strong>működésének támogatása” </strong><strong>elnevezésű jogcím.</strong></div>

nincs nev

Ezt augusztus 1–31. között vehetik igénybe azok a gazdálkodói csoportok, amelyek 2004. május 31. és az idei év
utolsó napja közötti időszakban államilag elismert termelői csoporttá váltak. A termelői csoportok létrehozásához
és működtetéséhez nyújtott támogatás célja, hogy ösztönözzék a termelői csoportok megalakulását, működtetését. Így segítik a csoportok tagjai által előállított termék piacra juttatását. A támogatás további célja az egyéni gazdaságok hatékonyságának, versenyképességének javítása.

A termelői csoportokban az egyéni gazdálkodók élvezhetik a koncentrált piaci megjelenés előnyeit – például az
anyag- és eszközbeszerzések, a termékértékesítés területén – a termékek piaci előkészítése, a piaci információs rendszer, továbbá a termelőeszközök üzemeltetése során. A termelői csoportok támogatást kapnak a működés tárgyi, szervezési, pénzügyi feltételeinek megteremtéséhez is.

A csoportnak csak olyan termelő lehet tagja, aki a termelés szervezésére vonatkozó szerződést köt a termelői
csoporttal, és legalább hároméves tagságot vállal. Feltétel, hogy a csoporttag az általa előállított termék 100 százalékát a csoporton keresztül értékesítse. 
Egy termékkel egyidejűleg csak egy termelői csoportnak lehet tagja. A lehetőséget a zöldség- gyümölcs termelői értékesítő szervezeteken kívül minden növényi és állati terméket előállító ágazatban működő termelői csoport megpályázhatja, ha korábban még nem kapott ilyent. A támogatás maximális időtartama öt év. Maximális mértéke az évi legfeljebb egymillió euró termelési értékű termelői csoportok esetében az első és a második évben a forgalmazott termelési érték öt százaléka, a harmadik évben a négy százaléka, a negyedik évben a három  százaléka, az ötödik évben pedig a két százaléka.

Az egymillió eurót meghaladó termelési értékű termelői csoportoknál egymillió euróig a fentiek szerint, az egymillió eurót meghaladó árbevételi részre pedig az első és a második évben az egymillió euró fölötti forgalmazott termelési érték 2,5 százaléka, a harmadik évben két százaléka, a negyedik és az ötödik évben 1,5 százaléka.
A támogatás összegét maximalizálták, egyetlen esetben sem haladhatja meg az első és második évben a 100 ezer eurót, a harmadik évben a 80 ezer, a negyedik évben a 60 ezer, az ötödik évben pedig az 50 ezer eurót.

A termelői csoportoknak folyósítható támogatási keretösszeget az egyes ágazatokban szereplők között százalékos arányban felosztották. Így elkerülhető, hogy bizonyos ágazatokat képviselő termelői csoportok aránytalanul részesülhessenek a rendelkezésre álló keretből.

A támogatási kérelmeket minden év augusztusában fogadják be. A hibátlan kérelmek kifizetésénél az érkezési sorrend a meghatározó, az ágazati keret kimerülése esetén a további kérelmeket forráshiány miatt elutasítja a kifizető ügynökség.

Amennyiben más ágazatokban marad a felhasználható keretösszegből, úgy novemberben ismét lehet pályázni
a maradványkeretre ágazati korlátozás nélkül. A támogatás igényléséhez szükséges nyomtatványcsomag átvehető az MVH megyei kirendeltségeinél, a falugazdászoktól, letölthető a www.mvh.gov.hu weboldalról, a lehetőségről információk találhatók a www.fvm.hu internetes portálon. A nyomtatványok kitöltéséhez segítséget
nyújtanak a falugazdászok és az NVT-tanácsadók. A támogatási kérelmeket kizárólag postai úton juttathatják
el a gazdálkodók az MVH központi hivatalába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!