Belföld

2005.01.24. 14:33

Normatív támogatás

Budapest (os) - A felnõttképzést az állam többféle módon támogatja. A költségvetési törvényben meghatározott mértékû felnõttképzési normatív támogatást azok után fizet az intézményeknek, akik ott elsõ szakképesítésüket szerzik meg, de a fogyatékos felnõttek általános, nyelvi és szakmai képzését az állam többféle címen is támogatja.

Mórocz Zsolt

rnrn

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter javaslatára a kormány évente meghatározhatja azon felnõttek további körét, akik képzéséhez az állam a költségvetési törvényben meghatározott normatív támogatást nyújthat. A támogatás nemcsak az akkreditált képzõhelyen igénybe vett oktatásra, hanem a vállalati belsõ tréningen való részvételre is jár. A munkavállaló felnõtt képzését a munkaadó a szakképzé- si hozzájárulás terhére is támogathatja. A munkáltatóknak jelenleg a bruttó bérek 1,5 százalékát kell befizetniük szakképzési hozzájárulás címén.

rn

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályai szerint a felnõtt hallgatót a képzésben történõ részvétele alapján személyi jövedelemadó-kedvezmény illeti meg. Az adócsökkentõ támogatás mértéke az adóévben fizetett képzési díj (beleértve a vizsgadíjat is) 30 százaléka, de adóévenként a számítástechnikai eszközökre fordított összeg utáni adókedvezménnyel együtt sem lehet több mint 60 ezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!