Belföld

2005.01.24. 14:35

Csellengés helyett iskolapad

Angliában 1996-ban a fiatalok 7,9 százaléka fejezte be úgy a kötelezõ oktatást, hogy a végzettséget igazoló tantárgyi vizsgák közül egyben sem ért el értékelhetõ eredményt.\r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

Egy 1997-es felmérésbõl az is kiderült, hogy a 1921 éves angol fiatalok 29 százaléka öt tantárgyból nem érte el a kívánt szintet vagy nem szerzett szakmai képesítést. A riasztó statisztikai adatok és a munkaerõ-piaci prognózisok arra késztették a kormányt, hogy új stratégiát dolgozzon ki a hátrányos helyzetû fiatalok képzésére.

rn

Az Ifjúsági képzés címû program a nappali tanulmányokat nem folytató, munkanélküli 1617 éves fiatalokat célozta meg. Ennek keretében a résztvevõk 36 hetes munkahelyen kívüli képzésre járnak, aminek keretében közismereti tárgyakat tanulnak, megoldanak sok életszagú helyzetet, közben fokozatosan ismerkednek a munka világával.

rn

Az országos szakmai gyakorlati program keretében a fiatalok fokozatosan magasabb szinten folytathatják tanulmányaikat, itt már magasabb az oktatás színvonala és az elsajátítható szakmák is nagyobb presztízsértékûek. A felnõttképzést gyakran megelõzi egy 32 hetes úgynevezett alapkészségek terén való képzés, amelynek célja, hogy javuljon a fiatalok önbizalma, kommunikációs és tanulási képessége, növekedjék foglalkoztatási esélyük.

rn

Belépési kurzusnak hívják azt a programot, amelynek keretében az oktatási értelemben hátrányos helyzetûek, a tartósan munkanélküli fiatalok nappali vagy részidõs képzésben vesznek részt. A továbbtanulni szándékozókat a kormány ösztöndíjjal is támogatja.

rn

Angliában az országosan elismert vizsgákat letett tanulók bizonyítványa tartalmazza va- lamennyi teljesített vizsga eredményét, késõbb az elõzetesen megszerzett tudást is beszámítják, így a diákoknak egy esetleges iskolaváltáskor nem kell újra elvégezniük ugyanazt a kurzust. Ez a megoldás a ta- nulóknak és az államnak egyaránt költség- és idõmegtakarítást jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!