Balatonmagyaród

2015.10.25. 15:13

A balatonmagyaródiak kapták idén az Év Polgárőr Egyesülete kitüntető címet

Balatonmagyaród - Rangos elismerésben részesült a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület, az idei évben ugyanis az „Év Polgárőr Egyesülete” címet nyerte el a csapat.

Pásztor András

Vasárnap a kitüntető cím elnyerésének – közgyűléssel egybekötött – ünnepségét rendezték a településen, ahol elsőként Gátvölgyi József elnök számolt be az elmúlt időszak fontosabb eseményeiről. Mint mondta: az egyesület tagjai ez évben is nagyon sokat tettek azért, hogy a település közbiztonsága megfelelő legyen, akadtak olyan hónapok, mikor minden nap járőrszolgálatot látott el az egyesület.

– Az idei évben bőven van okunk ünnepelni, hiszen amellett, hogy 25 évvel ezelőtt alakult meg az egyesület, még az „Év Polgárőr Egyesülete” címet is megkaptuk, amivel csak kevesen büszkélkedhetnek – mondta Gátvölgyi József, aki azt kérte csapatától, hogy továbbra is becsülettel, végezzék feladatukat, hiszen a falu lakossága számít rájuk.

– Ez a díj valóban nagy elismerés a helyiek munkáját illetően, hiszen az Országos Polgárőr Szövetség minden évben megyénként csak egy egyesületnek ítéli oda ezt a kitüntető címet – jelezte Horváth Róbert, a megyei szövetség elnöke, aki hozzátette: a településen két polgárőr egyesület is működik, ezért hosszútávon a község érdekeit szolgálná, ha egyesítenék erőforrásaikat.

Az ünnepségen részt vett Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke is, aki a rendőrség és a polgárőrség szoros munkakapcsolatáról beszélt. Mint mondta: mostanában a menekülthelyzet miatt a rendőrségre sokkal nagyobb teher hárul, hiszen a határszakasz védelmét is el kell látni.

– Éppen emiatt hárul nagyobb felelősség a polgárőrökre is, akik helyben tehetnek a közbiztonság megőrzése, illetve a vagyonvédelem érdekében – hangsúlyozta Bene Csaba.

A rendőrség részéről Farsang Boglárka, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője méltatta a helyi polgárőrök áldozatos munkáját. Mint elmondta: jól emlékszik még azokra az időkre, mikor a közeli Kányavári szigeten olyan sok volt az autófeltörés, hogy a megye összes rendőre kevés lett volna a bűnesetek felszámolásához. Végül a balatonmagyaródi polgárőrökkel közösen sikerült visszaszorítani ezt a negatív tendenciát. Olyannyira, hogy ma már szinte nincs is bűncselekmény a településen és a környéken.

Ezek is érdekelhetik