2014.12.07. 19:10
Kocsonyamustra Balatongyörökön
Balatongyörök - Cipóban tálalt kocsonya lett a kreatív kategória győztese a kocsonyamustrán, amit az Adventi forgatag zárónapján rendeztek meg.
A háromnapos program során vásár, gyertyagyújtás, több koncert is várta a vendégeket, akik finom falatokat, meleg teát és forralt bort is ízlelhettek. A zárónapon rendezték meg a kocsonyamustrát.
- Ez az étel illik a téli hangulathoz, ezért szerveztük meg a mustrát. A csapatok otthon főzték meg a kocsonyákat, amiket zsűri értékelt és a rendezvény vendégei is megnézhettek és megkóstolhattak - mondta a szervező Balatongyöröki Turisztikai Egyesület elnöke, Horváth Lászlóné.
- A hagyományos kocsonya fejhússal, bőrkével, füllel készül, füstölt ízzel megbolondítva. Ha ezeket együtt főzzük, hosszan, fokhagymával, sóval ízesítjük, akkor lesz az igazi - emelte ki Gombkötő János mesterszakács, a zsűri elnöke.
Bírálótársa, Somogyi Zoltán gasztroblogger hozzátette: az is döntő szempont volt, hogy attól kocsonyásodjon be, amitől kell: tehát ne legyen benne zselatin.
A legjobb hagyományos kocsonyát a Szánti meg Én nevű csapat készítette, ugyanők nyerték el a kreatív kategória fődíját is. A zsűri értékelése szerint ötletes volt, hogy cipóban tálalták. Látszott, alaposan készültek a megmérettetésre, megfelelő méretű edényben fagyasztották ki, így pontosan beleillett a cipóba a kocsonya.
Két kategóriában is győztek: Szánti Ferenc és Tüske Tibor Fotó: Keszey Ágnes
A győztes csapat két tagja, Szánti Ferenc és Tüske Tibor több módon kínálta a kocsonyát.
- A hagyományos kategóriában tradicionális módon készítettük, hat óra hosszat főztük. Kreatív kategóriában pedig a díjnyertesen kívül kínáltunk például kukoricával meggyel gazdagítottat is.
A nyertes csapat tagjai elárulták: jónéhány ötletük van még a következő évekre, szeretnének például kocsonyaszendvicset is készíteni.