Balatongyörök

2014.12.07. 19:10

Kocsonyamustra Balatongyörökön

Balatongyörök - Cipóban tálalt kocsonya lett a kreatív kategória győztese a kocsonyamustrán, amit az Adventi forgatag zárónapján rendeztek meg.

Keszey Ágnes

A háromnapos program során vásár, gyertyagyújtás, több koncert is várta a vendégeket, akik finom falatokat, meleg teát és forralt bort is ízlelhettek. A zárónapon rendezték meg a kocsonyamustrát.

- Ez az étel illik a téli hangulathoz, ezért szerveztük meg a mustrát. A csapatok otthon főzték meg a kocsonyákat, amiket zsűri értékelt és a rendezvény vendégei is megnézhettek és megkóstolhattak - mondta a szervező Balatongyöröki Turisztikai Egyesület elnöke, Horváth Lászlóné.


- A hagyományos kocsonya fejhússal, bőrkével, füllel készül, füstölt ízzel megbolondítva. Ha ezeket együtt főzzük, hosszan, fokhagymával, sóval ízesítjük, akkor lesz az igazi - emelte ki Gombkötő János mesterszakács, a zsűri elnöke.

Bírálótársa, Somogyi Zoltán gasztroblogger hozzátette: az is döntő szempont volt, hogy attól kocsonyásodjon be, amitől kell: tehát ne legyen benne zselatin.

A legjobb hagyományos kocsonyát a Szánti meg Én nevű csapat készítette, ugyanők nyerték el a kreatív kategória fődíját is. A zsűri értékelése szerint ötletes volt, hogy cipóban tálalták. Látszott, alaposan készültek a megmérettetésre, megfelelő méretű edényben fagyasztották ki, így pontosan beleillett a cipóba a kocsonya.

Két kategóriában is győztek: Szánti Ferenc és Tüske Tibor  Fotó: Keszey Ágnes

A győztes csapat két tagja, Szánti Ferenc és Tüske Tibor több módon kínálta a kocsonyát.

- A hagyományos kategóriában tradicionális módon készítettük, hat óra hosszat főztük. Kreatív kategóriában pedig a díjnyertesen kívül kínáltunk például kukoricával meggyel gazdagítottat is.

A nyertes csapat tagjai elárulták: jónéhány ötletük van még a következő évekre, szeretnének például kocsonyaszendvicset is készíteni.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!