Bak

2015.08.20. 13:50

A baki Pántlika Néptáncegyüttes negyedszázadot foglalt össze a műsorával

Bak - Az elmúlt szombaton ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a baki Pántlika Néptáncegyüttes. Az ott elhangzott visszatekintő szövegből idézünk, s néhány képpel bepillantunk a hangulatba.

Arany Horváth Zsuzsa

„Már 25 esztendeje, 1990 novemberében történt, hogy néhány lelkes helyi általános iskolás kislánynak az az ötlete támadt, hogy szeretne megtanulni néptáncolni. Kérésükkel megtalálták a megfelelő embert, Baloghné Bacsa Ibolya személyében, aki korábban a KISZÖV táncegyüttes tagja volt. Így történt tehát, hogy a tíz kicsi lány megalapozta a néptánc hagyományát Bakon.

Rábai Miklós Háromugrós című koreográfiáját jelenlegi és régi Pántlika táncosok együtt mutatták be a baki faluház színpadán (Fotó: Baki Faluház)

Az akkori 10-14 éves kis kamaszok mára felnőttek, de az évek múlásával a néptánc iránti szeretetük nem szűnt meg. Ezt bizonyítja, hogy most, amikor a Baki Pántlika Néptáncegyüttes fennállásának 25. évfordulóját ünnepli, sok olyan táncos tért vissza a faluház falai közé, aki már gyermekével együtt ropja.

Az elmúlt 25 év során együttesünk megismerkedett Magyarország számos tájegységének népi életével, táncával, muzsikájával.

A szombati felvonulás a templomtól indult el

Szolgálat: Baloghné Bacsa Ibolya vezető

A kezdeti sikereket látva, minden évben újabb és újabb diákok kapcsolódtak az együttes munkájába. A nagy létszám miatt először gyermek és ifjúsági csoport jött létre, majd idővel az óvodába is belopta magát a népzene és a néptánc szeretete. Mára közel 80 tagot számlál az együttes, amelyben a fiatalokon kívül a felnőtt korosztály is képviselteti magát. A táncoló gyerekek szüleiből ugyanis évekkel ezelőtt megalakult a felnőtt csoport, majd később a Faluvédő Asszonyok lelkes tagjaiból az asszony csoport. Együttesünk Százszorszépei pedig az öt évvel ezelőtti jubileumra tértek vissza, s a próbák során olyan jól érezték magukat, hogy úgy döntöttek, nem szeretnék abbahagyni a néptáncot.

Somogyi játékfűzés. Gyerekcsoport fent és a rajongótábor lent

Mára öt csoportban zajlanak a próbák a faluház falai között. Az együttes a környék szinte összes települését bejárta, de kaptak meghívást a megye és az ország határain kívülről is: Ausztria, Szlovénia és Németország is szerepelt a célállomások között.

Az együttes megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít Zala megye néphagyományainak, táncainak megismerésére és ápolására. Első koreográfiánk között szereplő Túlsó soron szól a muzsika kezdetű tánccal az 1992-ben megrendezett nagykanizsai Gyermek Néptánc Fesztiválon mutatkozott be az akkori együttes. Most sok olyan táncos is színpadra lép, aki akkor is az előadók közt volt.

A jubileumra visszatérő táncosok kalocsai tánca

A felnőtt csoport hortobágyi táncának egyik jelenete

A zalai táncok feldolgozásával később is szívesen foglalkoztunk, így a korábban, Gerencsér Zoltán által gyűjtött anyag alapján elkészült a göcseji mulatság című összeállításunk, melyet a Zalaapáti Folklórfesztiválon mutattunk be nagy sikerrel.

Zárókép: egyszerre száz táncos köszönte meg a közönség elismerését

Három éve egy szlovén-magyar pályázat keretén belül lehetőségünk adódott a helyi, baki néphagyományok felgyűjtésére, melyet dvd-n közreadtunk. Az ekkor felgyűjtött táncanyag alapján állt össze a baki mulatság koreográfiája, melyet két évvel ezelőtt, a negyedik pántlika folklórfesztivál és kézműves vásár alkalmával mutattunk be.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!