Baba

2008.04.15. 04:00

Aranysárga pelusok sora

Zalaegerszeg - Az anyatej mindig kéznél van, nem kell melegíteni és garantáltan steril - sorolja az előnyőket <em>Szekérné Büki Erzsébet</em> védőnő, akivel folytatjuk a szoptatásról szóló sorozatunkat.

Magyar Hajnalka

Szoptatni többféle pozícióban lehet. Nem biztos, hogy a fekvő helyzet mindenkinek ideális, hiszen ilyenkor a gravitáció nem segíti az alsó tejcsatornák kiürülését. Váltogatni is lehet a pozíciókat,  ülve, netán négykézlábra ereszkedve is próbálkozhatunk -  említ példákat a védőnő. 

Ha nem sikerül kifejni a mellet, s kialakul a gyulladás, orvoshoz kell fordulni, hogy a végső megoldást, a sebészkést elkerüljük. Antibiotikumra lehet szükség, hogy mielőbb megszűnjön a gyulladás,  a láz csillapítása is fontos, de a szoptatást ne hagyjuk abba. Ha nagyon magas a láz, hűtőfürdővel vagy pirulával le kell húzni 38 fok körülire a testhőmérsékletet, így már nyugodtan szoptathatunk. Ha vírusos fertőzése van az anyukának, a tejen keresztül az ellenanyagot is megkapja a baba. A felírt gyógyszerektől sem kell tartani, bár minden megjelenik az anyatejben, evvel nem ártunk a kicsinek. 

- Lényeges, hogy napközben annyiszor helyezzük mellre a gyereket (legalább kétórás szüneteket biztosítva az emésztéshez),    ahányszor csak igényli. Ezzel elérhetjük, hogy éjszaka kevesebbszer ébred fel - folytatja  Szekérné Büki Erzsébet. - Fontos tudni, hogy az anyatej  összetétele szoptatás közben is változik. Először  hígabb, vizesebb  tej ürül, ami csillapítja a baba szomját. Ezt követi a krémszerűbb, tartalmasabb tej, ami biztosítja a kellő kalória-bevitelt. Ezért  fontos, hogy ne csak tíz percig szoptassunk. 

A szoptatás a kismamák korábbi alakjának  visszanyerését is segíti, ám nem  az első hónapokban.

- Sokan pánikba esnek, hogy rendszeres szoptatás mellett sem csökken a súlyuk. Felesleges az ijedelem, a negyedik hónap után elkezd visszaállni a szervezet egyensúlya fogyókúra nélkül is.  A koplalás  szoptatás alatt határozottan kerülendő, mértékkel fogyasztható mindent, néhány kivétellel.  Ne egyen az   anyuka az első időben aprómagvas gyümölcsöket (eper, ribizli, málna), valamint  füstölt, kifejezetten  nehezen  emészthető ételeket (bab, káposzta), hogy elkerüljük az esetleges allergiás reakciót és a  baba emésztésének felesleges megterhelését. 

Ami fent bemegy, az lent ki is jön: az anyatejes széklet szép aranysárga. Lehet folyékony vagy sűrűbb, előfordulhat minden pelenkában, de még az sem kóros, ha a tisztán anyatejes csecsemőnek négynaponta van széklete.  

Hathónapos kor után kezdődhet az ismerkedés az anyatejen túli világgal, ami azonban nem feltétlenül jelenti a szoptatás végét.
 
- Amíg a gyerek igényli, kapjon anyatejet. Egyéves kor után  sem ritka, hogy megmarad e kapcsolat, de az is megesik, hogy a csecsemők önmagukat választják le. A kibújó fogakkal már korábban meggyűlhet az anyuka baja, hiszen a kicsiknek  ilyenkor jólesik, ha ráharaphatnak  valamire. Ám ha az édesanya a fájdalomtól  felszisszen, ezt a jelzést a gyerek is  érti, s nem harap többé. 

A bimbó kisebesedését leginkább a helyes mellre helyezéssel lehet elkerülni, ám ha mégis megtörténik, tanácsos szoptatás után egy kevés anyatejjel ápolni a sérült részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!