Alsónemesapáti

2014.09.29. 10:55

Felhőszakadás után sárhalom

Alsónemesapáti - Ezrek életét keserítette meg az elmúlt hetek esőzése, közéjük tartozónak érzi magát Takács József.

Arany Gábor

Olvasónk Alsónemesapátiban, az Apáti-hegyre felkapaszkodó Kossuth utca vége felé lakik. – Évek óta esőzések után a domboldalról lezúduló víz az udvaromba jön be és hozza a hordalékot – mutatta a férfi a legutóbbi felhőszakadástól kialakult kavics- és sárhalmot a háza előkertjében. – Jó pár éve az önkormányzat meghosszabbította felfelé az árkot, mert addig az sem volt előttem, a víz jó része ezért jött be hozzám. A helyzet azonban rosszabb lett, amikor a csatornázás után megcsinálták az utat, mert a burkolat felénk lejt, bár a túloldalon végig van árok, viszont az oldalunkon lévő alig két centis szegélyen a víz átbukik. Hiába emeltem meg a hidamat, a víz egy része így is utat talál azon keresztül az udvarra, a többi pedig alulról mossa már ki a bejárómat – magyarázta és az árokba lépve mutatta meg, hogy az átereszt egyre több helyen kezdte ki a lezúduló csapadék.

Hordalék az udvaron, az átereszt kikezdte víz, mutatja olvasónk. Fotó: A szerző

A helyzetet az is rontotta a legutóbb, hogy a hegyről jövő utakon a sár eltömte a vízelvezetők rácsozatát, így a bőséges „égi áldás" zabolátlanul keresett magának utat. A történtek miatt megkerestük a falu polgármesterét, Balaton Józsefnét. Ő úgy fogalmazott, a rendkívüli mennyiségű esőre nem lehetett felkészülni, az eltömődött rácsozatú elfolyókat viszont rövid időn belül kitisztíttatták. A csatornázás után újjáépített Kossuth utca inkriminált szakaszán a nyugati oldalon nincs hely meghosszabbítani, kiépíteni a vizes árkot. Ígéretet tett rá, hogy megvizsgálják, van-e mód magasabb szegélyt kialakítani a kérdéses oldalon, hogy ezzel vezessék el az árokig a csapadékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!