Állatvilág

2016.08.03. 14:52

Pedro, Andi, Gant, Charlie és Sziszi nem házőrzésre, hanem gyógyításra született

Becsehely – Neked miért van kutyusod? Netán azért, hogy legyen, aki a házadat őrzi? Pedig hidd el, ennél jóval többre képesek a négylábúak. Vannak emberek, akiknek ők a legfőbb támaszai. S olyanok is, akik a kis jószágokkal másokon segítenek. Mint mi.

Szabó Zsófia

Hasonló beszélgetésekből nem volt hiány múlt héten Becsehelyen, a falunapi rendezvényen. A község ünnepére ugyanis különleges négylábúakból álló „csapat” látogatott el. Azért, hogy megmutassák: ők nem csak simogatásra, dögönyözésre, vagy épp’ házőrzésre teremtettek. Pedro, Andi, Sziszi, Charlie és (a jelenleg még „iskolás”) Gant segítőkutyák. Azaz arra lettek kiképezve, hogy megkönnyítsék, segítsék mások – vagy épp’ saját gazdáik – mindennapjait. A kis „csodadoktorok” némelyikét önök is ismerhetik már írásainkból. Pedrot, a helyes szürke uszkárt és Andit, a kecses mudikeveréket, akik terápiás kutyusok. Ők a nehéz sorsú, értelmileg sérült emberek, az idősek és a kisgyerekek nyelvén kiválóan „beszélnek”.

Gant, a francia pásztor, hamarosan hivatalosan is munkába áll, terápiás kutyusként Fotó: Gróf Krisztián

– Már a puszta jelenlétüknek is gyógyító és pedagógiai hatása van – mesélte Szécsiné Dóra, Pedro gazdija és dr. Nagy Erzsébet, akinek Andi a mindene. – Ugyan két eltérő fajtájú kutyusról van szó, ám abban mindketten megegyeznek, hogy a gyerekekkel és az idegenekkel (is) könnyedén kapcsolatot tudnak teremteni.

Szinte naponta tart foglalkozásokat Andi és Pedro.

– Mi csak a közreműködünk mellettük – nevetett Szécsiné Dóra és dr. Nagy Erzsébet. – Az érdemi munkát kedvenceink végzik. – Ha például óvodásokat látogatunk meg – avattak be a részletekbe –, a gyermekek máris motiváltabbak lesznek, amint a kutyákat meglátják. Nem kell őket noszogatni, hogy részt vegyenek az ügyességüket, elméleti- és fizikai képességeiket fejlesztő feladatokban. Követik a kutyusokat: akár egy akadálypálya kikerülésében, akár a labdajátékban.

A kis négylábúak az értelmileg sérült emberek bizalmát is könnyen elnyerik.

– A készségeiket is javítják. Egy gyakorlati példát nézve – fűzte tovább Dóra és Erzsi –, sok, szellemi képességében hátrányos embernek gondot jelent, hogy beazonosítsa egy tárgy helyét. Mi ezt képes ábrán megmutatjuk nekik, majd a kutya odavezeti őket. Később a betegek is megoldják ezt, önállóan.

Erre, és még sok „jótét” dologra hamarosan Gant, a francia pásztor is képes lesz. Azaz, már most is ügyesen gyógyít, fejleszt a nagytestű beauceron, de ő egyelőre még az „iskolapadot” koptatja. Gazdája, Gróf Krisztián, a Zalai Kutyasuli vezetője. A négylábúak képzéséről (el)ismert iskola szervezte a becsehelyi kutyásbemutatót.

– Gant-nek ugyan még hátravan a záróvizsgája, Andihoz, Pedrohoz hasonlóan ő is terápiás kutya lesz – összegezte Krisztián.

Nem árulok el azzal semmi újat, ha azt állítom: Dórának, Erzsinek, Krisztiánnak igazi társai a kutyusok. De a csinos, szőke hajú kanizsai hölgynek, Horváth Tímeának is Charlie, a spániel a legfőbb támasza. A szó szoros értelmében, ugyanis Timi veleszületett csípőficammal él. Nagyon nehezen tud mozogni: az otthonán kívül mindössze egy speciális járássegítővel. No és Charlie-val.

– Szinte nincs olyan ember a városban, aki ne ismerne minket – nevetett Timi. – Összenőttünk, így mi, hárman. A kiskutyám a legfőbb támaszom a mindennapi életben – ismerte el a fiatal lány.

S hogy mire képes Charlie? Sok más mellett, kinyitja a lakásajtót gazdija előtt, majd be is csukja. A postás neki adja oda a levelet, ő pedig Timinek kézbesíti. Az újságot is behozza a lakásba – nem tépi össze.

– Az orrával, lábával a villanyt is kapcsolja, de kidobja a szemetet és a saját játékait is összeszedi. Én ezekre csak nagyon nehezen lennék képes – vallotta be Timi.

Szintén nélkülözhetetlen társa, segítő jobbja egy másik hölgynek, a zalakomári Baranyai Zoltánné Marikának Sziszi, a labrador-vizsla keverék eb. Marika ugyanis látássérült. Gyakorlatilag semmit sem érzékel a szemeivel.

– Így mondanom sem kell: Sziszit mindenhová magammal viszem – mesélte Marika. – Azaz, ő vezet inkább engem. Jelzi a lépcsőfokot, úgy, hogy megáll előttem. Zebrán, veszélyes utaknál pedig a lábam előtt keresztbe fordul. Az autóbuszon még ülőhelyet is keres nekem. A boltban tudja hol az élelmiszerosztály, és odavezet.

A rendezvényen sok gyermek ismerkedett meg Sziszivel, a vakvezető ebbel

– A segítő és terápiás kutyusok teljesen hétköznapi jószágokból lettek kiképezve – jegyezte meg a hölgy. – Ma viszont már küldetésük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!