Állatvilág

2015.03.10. 12:55

Afrika a Balatonnál

Büszkén lépegető struccok, nyugodtan sétálgató, elmélázva evő tevék, kíváncsian szemlélődő kameruni juhok, 45 éves bagoly – ők is lakói az Afrika múzeum állatkertjének. A balatonedericsi kiállítóhely számos programlehetőséggel is várja a családokat április elejétől.

Keszey Ágnes

Afrika: titokzatos és egzotikus világ, mellyel akár a Balaton mellett is ismerkedhetünk, ha kultúrájába szeretnénk bepillantani és állatvilágához közelebb kerülni. Dr. Nagy Endre hozta létre az Afrika múzeumot. Az egykori híres vadász, akit Hatvany Alexandrával kötött házassága miatt 1944-ben börtönre ítéltek, majd 1950-től a kormányvadászok vezetője lett. A politikai viharok miatt külföldre – Ausztriába, majd Németországba – menekült családjával, és vadászati területen tevékenykedett. Később a Frankfurt melletti Opel Zoo egyik vezetője lett. Az 1954-ben megrendezett düsseldorfi nemzetközi vadászkiállítás trófeaosztályának vezetőjeként is dolgozott.

Három afrikai gyűjtőútja után 1958-ban elhagyta Magyarországot és Tanzániába költözött, ahol a Kilimandzsáró és a Meru vulkán vadászterületein vadászati főnök lett. 1984-ben tért haza, trófeákkal, vadászati és néprajzi gyűjteményével, melyből családi kúriájában múzeumot hozott létre.

Örökségét második felesége ápolja: dr. Nagy Endréné Beretz Katalin férje halála óta, két évtizede vezeti a kiállítóhelyet.

– Férjem itt lakott Balatonedericsen, ebben a házban nőtt fel és afrikai élete után ugyanide tért vissza. Ezt az épületet a tsz-től vásárolta vissza. A múzeumban minden úgy van, ahogy a férjem berendezte. Három részből áll a bemutatóhely: az európai, valamint az afrikai trófeákkal és néprajzi gyűjteménnyel ismerkedhetnek a látogatók. A külső területen kezdetben bivalyok és tevék voltak, hogy legyen egy kis élet a múzeum körül.

A maszáj kunyhókban életképeket mutatnak be. (Fotók: Keszey Ágnes)

– Mindig egy kicsit bővítettük, és most már állatkertként működik: csak a két kontinensről származó állatok élnek itt, körülbelül húszféle: tevék, struccok, zebrák, antilopok – összesen körülbelül száz állat. Ami a leginkább érdekli az embereket, az egy bagoly. Ez egy tejuhu, egyetlen példány van az országban, és már 45 éves – meséli dr. Nagy Endréné.

Bár a múzeum csak két hét múlva nyit újra – április elejétől október végéig várják a látogatókat –, az afrikai állatok természetesen télen is itt laknak, megszokták már a hideg időjárást, bár a kényesebbek fűtött istállóban melegedhetnek.

Több európai fajt is bemutatnak, sőt, nyáron pónilovagolni is lehet majd. A múzeum és az állatkert meglátogatásával azonban még nem érnek véget a látványosságok és a programlehetőségek.

– A látogatók megnézhetik a maszáj kunyhókat, ahol életképeket is bemutatunk. Néhány éve készült el a majomház, mely hamar népszerű lett. Van egy dzsungelünk is, melyet egy bozótos részben alakítottunk ki, és ahol afrikai állatok makettjei is láthatók. Ez a gyerekek nagy kedvence. Kialakítottunk egy szalmatetős dzsungelkávézót, ami olyan, mintha egy őserdőben lenne a vendég, nem lát semmit, csak zöldet mindenhol. Mellette játszótér várja a gyerekeket. Néhány éve építettünk egy kilátót is, ahonnan a Balaton és a minket körülvevő csodálatos táj látványában gyönyörködhetnek a látogatók – meséli az asszony.

Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin férje halála óta, két évtizede vezeti a kiállítóhelyet (Fotók: Keszey Ágnes)

A létesítményt önerőből – a bevételekből – tartják fenn és fejlesztik, támogatást még nem kaptak és nem vettek igénybe. Körülbelül hatvanezer látogató fordul meg náluk egy-egy szezonban, közülük sokan időről időre visszatérnek. A balatonedericsi szabadidőközpontban arra törekednek, hogy a család minden tagja, minden generáció jól érezze magát. A látványosságok mellett a legkisebbeket homokozó és ugrálóvár is várja, a nagyobbak a rodeóbikán próbálhatják ki magukat. A látogatókat egy butik is várja dísz- és ajándéktárgyakkal, akik oda betérnek, magukkal vihetnek egy csipetnyi Afrikát.

A vadászati, néprajzi és szellemi hagyaték továbbvivője, dr. Nagy Endre özvegye egyébként férje írásos feljegyzései alapján könyvet is írt Puskák – pajzsok – fohászok címmel. „Igazi, szenvedélyes vadász volt. Én kísérőként tartottam vele a vadászataiban. A közös élethez nagy alkalmazkodás kellett, mint minden vadászfeleségnek. Tanzániában Bandi halála óta egyszer jártam, de megfogadtam, hogy nem megyek többet. Más a légkör nélküle.”

 

Újdonságként papagájok

Sok a visszatérő vendég, ezért szezonról szezonra van valami újdonság, valami új látványosság vagy programlehetőség az Afrika múzeumban. Az idei évben egy több méter magas kültéri kalitkát alakítanak ki, telis-tele papagájokkal. A látogatók már régóta hiányolták a madarakat az állatkertből, ezért ebben az évben ez a kívánságuk is teljesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!