Brüsszel

2024.04.22. 10:13

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben elhallgattassák a konzervatív politikusokat

Európai parlamenti (EP-) képviselők levélben fordultak az EP elnökéhez, amiért az előző héten három brüsszeli kerület polgármestere is nyomást gyakorolt a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) ellehetetlenítése érdekében, majd kijelentették: "nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Brüsszelben brutálisan el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat".

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja arról tájékoztatott, hogy Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoport elnökének kezdeményezésére a múlt heti brüsszeli konferencián felszólaló európai parlamenti képviselők levéllel fordultak Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez. 

A levelet Gál Kinga és Győri Enikő magyar, Ryszard Legutko és Jacek Saryusz-Wolski lengyel, Rob Roos holland, Hermann Tertsch spanyol és Tom Vandendriessche belga európai parlamenti képviselő írta alá.   

A levél aláírói arról tájékoztatták az európai parlament elnökét, hogy az Edmund Burke Alapítvány által rendezett konferencia résztvevőit, köztük az eseményen felszólaló európai parlamenti képviselőket a demokratikus világban "példátlan inzultus érte".   

Felidézték, hogy az eredeti helyszín, a Concert Noble a konferencia előtt egy nappal Philippe Close polgármester nyomására visszamondta a rendezést, majd az új helyszín, a Sofitel Brussels Europe is kihátrált a rendezvény mögül, állítólagos közbiztonsági aggályok miatt. 

A szervezők végül egy harmadik helyszínen, a Claridge rendezvényközpontban tudták megrendezni a konferenciát, melyet azonban a rendezvény kezdete után nemsokkal megszállt a rendőrség. Erre az után került sor, hogy a kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir határozatot hozott a NatCon betiltására "a totalitárius diktatúrákat idéző abszurd és elfogult politikai indokokkal" - írták. A betiltó határozat a rendezvény szemére veti a résztvevők nemzeti konzervatív szemléletmódját, a nemzeti szuverenitás védelmét, euroszkeptikus álláspontját és hagyománytiszteletét, valamint azokat homofóbiával, az emberi jogok és a kisebbségi jogok megsértésével és iszlamofóbiával vádolja - emlékeztettek.   

"Ez az eljárás amellett, hogy méltatlan egy európai uniós tagállamhoz, súlyosan megsértette a felszólalók gondolati és lelkiismereti szabadságát, a véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz fűződő jogait, valamint a gyülekezési szabadságát, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája is garantál" - szögezték le. 

Kijelentették: nem maradhat válasz nélkül, hogy Brüsszelben, éppen abban a városban, amely magára az európai demokrácia, a tolerancia és a sokszínűség mintavárosaként hivatkozik, ilyen "brutális" eszközökkel akadályozzák politikusok és közéleti személyiségek alapvető jogait. A levél aláírói felkérték Roberta Metsola EP-elnököt, hogy az Európai Parlament soron következő plenáris ülésén nyilvánosan ítélje el a történteket.

Az MCC nyilatkozatot tervez a szólásszabadság védelmében

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája nyilatkozatot tervez kiadni a szólásszabadság védelmében, amelynek megszületését a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) április 16-án történt események ösztönözték - tájékoztatott közleményében az MCC hétfőn.

Az MCC brüsszeli irodája hangsúlyozta, fordulópontot jelent a szólásszabadság megőrzéséért vívott harcban április tizenhatodika, amikor három brüsszeli kerület polgármestere is nyomást gyakorolt a konferencia ellehetetlenítése érdekében. A kritikák és a politikai visszhangok ellenére a belga legfelsőbb bíróság megerősítette a konferencia megrendezésének jogát, ami - mint kiemelték - a szólásszabadság híveinek győzelmét jelentette. "A kihívások azonban továbbra is fennállnak, a jobboldalt vehemensen ellenzők a továbbiakban is közbiztonsági aggályokra és politikai manőverezésre hivatkozva próbálják elnyomni az ellenvéleményt" - fogalmaztak.

Az MCC Brussels közleményében megerősítette elkötelezettségét a szólásszabadság védelmében és az alkotmányos jogokért folytatott jogi küzdelmek támogatásában. Hangsúlyozták továbbá a konzervatív oldalt megtestesítő különböző hangok egységének szükségességét, és szorgalmazták az uralkodó véleményeket megkérdőjelező hangok felerősítését és egy új platform megteremtését, ahol - mint fogalmaztak - "nézeteken átívelően lehetséges szabad párbeszédet folytatni".


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában