Az Erzsébet téren és a Csónakázó-tónál

2024.05.01. 18:17

Majális két helyszínen Nagykanizsán - fotógaléria és videó

Az Erzsébet téren a Honvéd Kaszinó és Radics Róbert vállalkozó szervezésében, míg a Csónakázó-tó partján a NagyON Kanizsa Egyesület szervezésében ünnepelték a május 1-jét és Magyarország Európai Uniós csatlakozásának 20. évfordulóját.

Benedek Bálint

A NagyON Kanizsa Egyesület majálisának népszerűségét a sok városlakó látogatása igazolta. Elsőként a Gypo Circus zenekar lépett a közönség elé

Fotó: Szakony Attila

Az Erzsébet téren, valamint a Csónakázó-tó partján is Balogh László polgármester köszöntötte az ünneplőket. Beszédeit egységesség jellemezte, ahol hasonló gondolatokat osztott meg a közönségekkel.

Majális nagykanizsán.
Fotó: Szakony Attila

- Nagykanizsa a város napja ünnepségsorozat után két majálissal is szolgált a lakosságnak, ami valljuk be szép eredmény - fogalmazott. - A május elseje a természet újjászületésének ünnepe és a Csónakázó-tónál olyan hangulatú, mint Szinyei Merse Pál Majális című festményéről ismerjük. A tó és környéke, mely a nagykanizsaiak természeti kincse kulturális és könnyűzenei programok méltó színhelye.

Hozzátette: lényeges emlékezni, hogy az ország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. Az eredeti szimbolikus jelszó, vagyis egyesülve a sokféleségben az máig hatóan a szuverenitást magasra emelve is hat és fontos. Ezzel a június 9-ei választáson is kell törődni.

- Május 1-je Szent József, a munkás liturgikus emléknapja a katolikusnál - folytatta Balogh László. - József, a Boldogságos Szűz jegyese, a megváltó nevelőapja foglalkozását tekintve ács volt – egyszerű, kétkezi munkás. Ezért tekintünk rá úgy mint a munkások védőszentjére.

Az Erzsébet téren május 1-je délelőttjén a Honvéd Kaszinó SZKES Tánccsoportjának csoportjai váltották egymást a színpadon
Fotó: Szakony Attila

Az Erzsébet téri programok sorában főleg nagykanizsai tánccsoportok, iskolák diákjai, gólyalábasok lépnek fel, de könnyűzenei és rockkoncertek is színesítik a programokat. A nap zárásaként 19 órakor a Pál utcai fiúk zenekar ad élő koncertet.

 A NagyON Kanizsa szervezésében a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával a Csónakázó-tó partján várták ingyenesen látogatható koncertekkel a közönséget. A tó melletti parkoló hamar megtelt autókkal, így újabb helyeket is megnyitottak, de sokan érkeztek gyalog és kerékpárral is. Az időjárás is hellyel-közzel kiszolgálta a közönséget, a felhőkből csak néhány csepp eső érkezett, ahogy láttuk senki nem fontolgatta, hogy hazaindul.

Jól is tették, hiszen elsőként a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajban játszó Gypo Circus zenekar lépett a közönség elé. Őket a Szan-Dia FSC bemutatója követte, majd a keszthelyi Boombatucada Ütőegyüttes fellépése következett. Ezután Dolly örökzöld slágereit adta elő. Az est sztárfellépője az Új Babylon volt. Az öt fiatalból álló zenekar a legendás Omega Együttes munkássága előtt tisztelgett dalaik előadásával, feldolgozásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában