Dr. Mérő László érkezik

2024.05.04. 14:00

Újabb Tudományos Stand Up Est a Keresztury VMK-ban

Népszerű sorozatot indított a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ idén februárban Tudományos Stand Up Estek címmel.

Zaol.hu

A Tudományos Stand Up Estek plakátján Mérő László

Forrás: ZH

A klímaváltozás után a globális elitről hallhatott közérthető előadást a közönség, május 14-én, kedden este hat órakor pedig a szintén sokakat foglalkoztató, az életünket egyre jobban meghatározó mesterséges intelligencia lesz a téma. Előadóként dr. Mérő László matematikus, pszichológus érkezik a VMK-ba, aki arról szól, hol tart a mesterséges intelligencia kutatása a XXI. században, miként határozzák meg napjainkat és az előttünk álló jövőt az általunk teremtett intelligens gépek és programok, jogos-e a hollywoodi filmek által felvázolt félelem a gépek hatalomátvételétől?

Dr. Mérő László matematikus, pszichológus és publicista (korábban mesterségesintelligencia-kutató) előadásából a hallgatóság képet kaphat arról az elképzelt jövőről, melyben már jelenleg is élünk, megismerheti egy általunk teremtett mesterséges tudat egyénre gyakorolt pszichológiai és egyéb, akár élettani hatásait is.

Dr. Mérő László 1974-ben végzett az ELTE matematikus szakán. 1980-ban megszerezte a műszaki tudományok kandidátusa fokozatot. 1974-től 1984-ig a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben dolgozott, 1984-2004 között az ELTE egyetemi docense volt. Kutatásokat végzett a gazdaságpszichológiai, gondolkodási és döntési folyamatok, játékelmélet, pszichofizika, transzlogika témakörében.

1987-2003-ig volt egy játékfejlesztő cég alapító társ és ügyvezető igazgatója, sikeres játékokat készítettek amerikai, japán és európai megrendelőknek, még Rubik Ernővel is együttműködtek.

Mérő László 2000-ben habilitált a pszichológia tudományágban, 2005-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára. Első könyve, az Észjárások 1989-ben jelent meg, további kötetei: Az érzelmek logikája 2010. , Mit gondol a golyó?: Ötperces esszék 2012. , A csodák logikája: A kiszámíthatatlan tudománya 2014., Emberi matek: Ötperces írások 2016., Nyolcrétű út: A szellemi rugalmasság fejlesztése, benne 333 nyolcrétű rejtvény, játéktáblával 2017., Az ész segédigéi: A tudás és a nemtudás pszichológiája 2019., Hogyan látják a pszichológusok A kis herceget?: Tanulságos életleckék felnőtteknek 2019.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában