Ez történt

2024.04.23. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Bontás indult a Jákum utcában, régészeti felügyelettel

Fotó: Arany Gábor

Bontás Zalaegerszegen, a Jákum utcában, régészeti felügyelettel

Újabb parkolókkal bővül a megyeszékhelyi piac környéke, köszönhetően a napokban kezdődött munkálatoknak. A Jákum Ferenc utcában létesítendő várakozóhelyekről a térség két önkormányzati képviselője, Böjte Sándor Zsolt és Németh Gábor a helyszínen adott tájékoztatást. Mint felidézték, a térség gépjárműforgalma kiemelkedően magas, sokan keresnek itt parkolóhelyet, különösen piaci napokon, amihez hozzájárul, hogy a két éve megnyílt Göcseji Tudásközpont rendezvényei is szép számmal vonzanak érdeklődőket. A Kovács Károly városépítő programban finanszírozott beruházás első lépéseként megvette az önkormányzat a Jákum utca 34. számú házat, ennek lebontása elkezdődött. A földmunkákat azonban csak régészeti felügyelettel lehet elvégezni. A Jákum utcai munkálatokat május végéig végzi el bruttó 25 millió forintért a Modern-Ép Kft., a cég a megbízást meghívásos közbeszerzési eljárásban kapta meg.

 

Előadás-sorozat a gróf életéről Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban

Gróf Széchenyi István szerelmei címmel tartott előadást minap a Mindszentyneumban dr. Brummer Krisztián jogász, politológus, a soproni KÉSZ elnöke. A hallgatóság az izgalmas életút romantikus részleteibe nyerhetett bepillantást. Az érdeklődők megtudhatták, milyen örökséget kapott a „legnagyobb magyar” szüleitől, miként alakult botrányosnak tartott kapcsolata sógornőjével, végül hogyan bontakozott ki a számára rendelt szerető asszony, a Seilern Cresence grófnővel való sírig tartó szerelme és házassága. A program a KÉSZ Zalaegerszegi Szervezete, a Magyar Történelmi Társulat Délnyugat-dunántúli Csoportja és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében valósult meg. A tervek szerint legközelebb ugyancsak a jogász, politológus tart előadást Széchenyi közel két évtizedes katonai szolgálatáról, illetve a döblingi szanatóriumban töltött időszakról. Illés Csaba, a helyi szervezet elnöke elmondta, a történelmi témát azért választották, hogy szélesítsék programjaik kínálatát.

 

Gálaműsort adott a Premier Táncklub a táncművészet világnapja tiszteletére Nagykanizsán

Szombaton este tartotta Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban éves gálaműsorát a 2000 nyarán alapított Premier Táncklub. A mintegy két és fél órás műsorban az ötven táncossal működő művészeti csoport valamennyi tagja színpadra lépett, vendégként pedig a Gála Társastáncklub és a Tornyos TánClub működött közre. A Premier Táncklub hagyományosan áprilisban, a táncművészet világnapja tiszteletére rendezi meg éves gálaműsorát. Ezúttal harminc produkciót láthatott a közönség. Köszöntőt Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója mondott, aki nemcsak a művészeti csoport történet ismertette röviden, de szólt arról is, hogy az alapítás óta a Premier Táncklub mind létszámban, mind elért eredményeiben gazdagodott, többek közt ezért jelent rangot a tagjának lenni. A táncklub tagjai az év során 11 hazai és nemzetközi versenyen vettek részt, melyekről összesen hat bronz-, 17 ezüst-, valamint 13 aranyéremmel tértek haza. Emellett négy különdíjat és egy országos bajnoki címet is szereztek.

 

Jól halad az új, katolikus óvoda építése Keszthelyen

Idén szeptemberben megnyitja kapuit Keszthely új, négycsoportos óvodája a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tagintézményeként, tájékoztatott a veszprémi érsekség. A főegyházmegye leszögezte, ezzel nemcsak a város és a térség óvodai ellátásának színvonala nő, hanem megújul a Kiskastély műemléképülete és környezete, s e történelmi helyszín új funkciót kap. Jelenleg a Kiskastély műemléképületének homlokzatjavítási, vakolási, festési és belső burkolási munkálatai tartanak, az északi és déli szárnyban, a szerkezetépítést követően pedig a hideg- és melegburkolási feladatoknál járnak a kivitelezők, s az udvaron jól halad a kertépítés is. Ezt a beruházást a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a kormány közös óvodafejlesztési programja finanszírozza. A Kiskastély épülete előtti, önkormányzati tulajdonban lévő zöld terület és a hozzá kapcsolódó parkoló is megújul, így széppé és rendezetté válik az épületegyüttes környezete is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában