Velencei koponyák – Memento Mori

2024.04.26. 07:00

Megnyílt Müller Imre kiállítása a Göcseji Múzeumban - fotógaléria és videó

Memento Mori címmel nyílt időszaki kiállítás a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban csütörtökön Müller Imre alkotásaiból. "Ezzel a tárlattal szerettem volna bemutatni, hol tartok, mire vagyok képes", fogalmazott érdeklődésünkre a művész.

Arany Gábor

Müller Imre alkotásaival

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezért láthatók itt nagy méretű festmények, grafikák, ékszerek, kisplasztikák, tette hozzá. A kiállítás nevezhető akár szürreális álomnak is, a képeken megjelenik kedvenc városa, Velence a csatornáival, sikátoraival, ódon épületeivel. A másik motívum a koponya, ami halálon túl az ember legfontosabb részét, a lényegét is kifejezi.

A kisplasztikák, a koponyák jelképrendszerükkel kötődnek a szerelemhez, szerencséhez, számmisztikához. Az elmúlás mellett a tudásról is szólnak hozzánk, ezért jelenik meg oly gyakran a klasszikus festményeken is, mondta a zalaegerszegi művész. A festményeken pedig az örök fiatalság titkát is őrző Velence, a tengerek királynője, a karneválok otthon látható. Ez a történelmi világ párosul az alkotásokban maszkot  viselő koponyákhoz fűződő misztikus képzetekkel.

A Velencei koponyák – Memento Mori nemcsak az elmúlásról szól, hanem arról is, hogy a mindennapok rohanásában álljunk meg egy-egy pillanatban, nézzünk be az élet nyüzsgő, karneváli színpada mögé, és gondolkodjunk el életünk törékenységén, mondta köszöntőjében Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója. Halálunk biztos, a pillanat nem, fogalmazta meg Lechner Mónika a tárlat kapcsán beszédében. Szavait követően Szijjártó-Nagy Szilvia nyitotta meg a kiállítást, amely május 27-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában