Zalaegerszegen összesen 633 diáknak szoríthattunk

2024.05.06. 14:00

Hétfőn magyarérettségi – a Mindszenty-gimnáziumot kerestük fel

Hétfőn reggel 9 órakor országszerte elkezdődött az írásbeli magyarérettségi 75 538 diák számára. Zalaegerszegen 2024-ben 633 diák fejezi be tanulmányait, köztük 74-en a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban érettségiznek. A magyarérettségi reggelén ezt az intézményt kerestük fel.

Antal Lívia

Hermán Máté, Polgár Domonkos, Jankovics Lucia és Simon Donát a magyar érettségi előtt a Mindszenty-gimnáziumban

Fotó: Antal Lívia

A kezdés előtt négy diákkal beszélgettünk az érettségivel kapcsolatos várakozásaikról, felsőfokú továbbtanulási terveikről, továbbá arról, hogy milyen pályán, hivatásban képzelik el magukat.

Az idei magyar nyelv és irodalom érettségin már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint kérik számon a tanulókat. Mint mondták, kissé izgatottan állnak elébe, mert a feladatok is változtak a korábbiakhoz képest. Hozzátették, magyarból egyikük sem tesz emelt szintű érettségi vizsgát. Mindnyájuknak van már vizsgatapasztalata többek között a közép- és felsőfokú nyelvvizsgák révén.

A magyarérettségi első feladatsorát Tóth Gábor igazgató és Szabó Lászlóné német-biológia szakos tanár osztotta ki a Mindszenty-gimnáziumban
Fotó: Antal Lívia

Zalaegerszegen 633-an érettségiztek magyarból

Zalaegerszegen 2024-ben 633 diák fejezi be tanulmányait: 317-en állami gimnáziumokban, 74-en a Mindszenty-gimnáziumban érettségiznek. A technikumokban 229-en, a Béke ligeti iskolában pedig 13-an végeznek. 

Az érettségi után sokféle területen képzelik el a jövőjüket a diákok

Hermán Máté gyógyszerész szeretne lenni. Elmondta, ahhoz bekerüljön a Pécsi Tudományegyetemre egy jó emelt szintű kémia és biológia vizsgát kell tennie. Van más elképzelése, de ez a fő terve, így bízik a jövő heti megmérettetés sikerében. Emelt szintű kémia és biológia vizsgát tesz Polgár Domonkos is. Mint fogalmazott, céltudatosan érkezett a Mindszenty-gimnáziumban, határozott elképzeléssel, miszerint orvos szeretne lenni. Jankovics Lucia angol és francia nyelvekből tesz emelt szintű vizsgákat. Érdekli az anglisztika és a portugál nyelv. Az ELTE mellett más felsőfokú intézményekbe is beadta jelentkezését. Simon Donát szintén az ELTE-re jelentkezett nemzetközi tanulmányok szakra, amely mellé majd a jogot választja. Mint mondta, még nincs igazán kirajzolódva, mi szeretne lenni, de a diplomácia, illetve a külügy területe szimpatikus számára.

Idén több mint 112 700-an érettségiznek az országban

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött május 3-án, pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. Május 6-án, hétfőn a magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló adott számot tudásáról. Május 7-én, kedden matematikából középszinten 69 047-an, emelt szinten 6616-an érettségiznek. Május 8-án, szerdán történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik az országban. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én, csütörtökön angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en; május 10-én, pénteken német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek – közölte az Oktatási Hivatal.

Magyarérettségi: idén először szövegértési-nyelvi feladatsor és egy irodalmi feladatlap

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban három osztályból 74 végzőst búcsúztattak el a hétvégén. Tóth Gábor igazgató elmondta, a diákok sokrétű továbbtanulást gondoltak ki maguknak, vannak, akik nyelvekkel kívánnak foglalkozni, míg mások az orvosi vagy a jogi pályát látják maguk előtt. Terveikhez képest választották meg a tantárgyakat az érettségire. 

- Idén már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint határozták meg a magyarérettségi feladatsorát, amit a tantestületünk is kíváncsian vár. A gyerekeket pedig előzetesen arra kértem, hogy jól használják ki idejüket, ne kapkodjanak, többször nézzék át a a kérdéseket – mondta el az igazgató.

Elérkezett az idő, a magyarérettségi feladatlapokat tartalmazó csomag felbontása és kiosztása. Az első feladatlap egy szövegértési-nyelvi feladatsorból és egy irodalmi tesztből állt. A második feladatlapon Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novellájának elemzése, valamint Babits Mihály költészetét bemutató témakifejtő esszé szerepelt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában