Előnyök, aggodalmak és lehetséges kockázatok

2024.04.22. 09:30

ChatGPT: Minden, amit a mesterséges intelligenciáról tudok

Az utóbbi évtizedekben a mesterséges intelligencia fejlődése elképesztő ütemben haladt előre, és számos területen forradalmasította az életünket. Az AI-tól való félelmek egyaránt foglalkoztatnak bennünket, miközben megpróbáljuk felfedezni annak hatásait és lehetőségeit a jövőben. Interjúnkat a témában éppen a mesterséges intelligencia egyik eszközével, a ChatGPT-vel készítettük, és segítségével igyekeztünk átfogó képet adni a mesterséges intelligenciáról és annak fejlődéséről, feltárva az előnyöket, aggodalmakat és a lehetséges kockázatokat.

Zaol.hu

Az AI-tól való félelmek és izgalmak egyaránt foglalkoztatnak bennünket, miközben megpróbáljuk felfedezni annak hatásait és lehetőségeit a jövőben.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: LookerStudio

A mesterséges intelligencia (MI) olyan terület, amely a számítástechnika és a pszichológia, valamint az idegtudományok és a kognitív tudományok határán helyezkedik el. Célja az, hogy olyan gépek és szoftverek fejlesztését teszi lehetővé, amelyek képesek emberi intelligenciához hasonló módon gondolkodni, tanulni és cselekedni. Az MI különféle technikákat használ, beleértve a gépi tanulást, a neurális hálózatokat, a szimbolikus logikát és még sok mást.

Az MI alkalmazásai számos területen megtalálhatók, például az autonóm járművek, az egészségügy, a nyelvfeldolgozás, a képfelismerés, a játékok, a pénzügyek és a robotika terén. Az MI fejlesztésének célja az, hogy gépeket hozzon létre, amelyek képesek az emberi intelligencia különböző aspektusainak feladatok megoldására történő alkalmazására, de 

egyre inkább arra törekednek, hogy az MI képes legyen az emberi intelligenciát túlszárnyalni bizonyos területeken.

Így kezdődött

Az MI fejlesztésének gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza, amikor az Alan Turing által alkotott Turing-teszt bemutatta az MI-kutatás korai kezdetét. Az 1956-os Dartmouth Konferencia az MI modern korszakának indítópontja volt, ahol a kutatók először formálisan foglalkoztak az MI tudományával és technológiájával.

Az elmúlt évtizedekben az MI kutatásának és fejlesztésének üteme jelentősen felgyorsult, különösen az informatikai áttörések, a nagy adatok elérhetősége és a számítási teljesítmény növekedése révén. A gépi tanulás és a neurális hálózatok területein elért előrelépések új lendületet adtak az MI fejlődésének, mely továbbra is dinamikus és folyamatos folyamat, és várhatóan további innovációkat és áttöréseket hoz majd a jövőben.

Számos olyan film létezik például, amelyekben a mesterséges intelligencia vagy az MI fontos szerepet játszik a cselekményben.

"Terminátor" sorozat: Ez a film sorozat mesterséges intelligenciával rendelkező gépekről szól, amelyek célja az emberiség kiirtása vagy ellenőrzése.

"Blade Runner" (1982) és "Blade Runner 2049" (2017): Mindkét filmben az MI által létrehozott mesterséges emberi lények, az úgynevezett replikánsok központi szerepet játszanak a történetben.

"The Matrix" (1999): Ez a sci-fi film egy olyan világot mutat be, ahol az MI elnyomja az embereket, és egy virtuális valóságban tartja őket fogva.

"A.I. Artificial Intelligence" (2001): Steven Spielberg filmje egy fiúról szól, aki mesterséges intelligenciával rendelkező androidként jön létre, és emberi érzelmeket és tapasztalatokat keres a világban.

"Her" (2013): Ebben a filmben egy magányos író kapcsolatba lép egy operációs rendszerrel, amely egy fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező személyes asszisztens.

"Ex Machina" (2014): Ez a sci-fi thriller egy fiatal programozóról szól, aki egy mesterséges intelligenciával rendelkező humanoid robotot tesztel egy elszigetelt kutatólaborban.

 

Matrix,Background,With,The,Green,Symbols
A Mátrix című filmből jól ismert kép.
Fotó: ltummy / Forrás:  Illusztráció / Shutterstock

 

MI és AI

Mindkét kifejezés ugyanarra az alapvető fogalomra utal: a mesterséges intelligenciára. Az "MI" rövidítés a "mesterséges intelligencia" angol megfelelőjéből származik, míg az "AI" az "artificial intelligence" kezdőbetűiből áll. Ezeket a kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, és mindkettő ugyanarra a területre, azaz arra a technológiára utal, amely gépek és szoftverek képességét jelenti az emberi intelligenciához hasonló gondolkodásra és viselkedésre.

Az "MI" és az "AI" kifejezések között nincs lényeges különbség, mindkettő ugyanazt a területet és fogalmat jelenti. Általában az "AI" kifejezést gyakrabban használják az ipari és üzleti környezetekben, míg az "MI" gyakrabban fordul elő az akadémiai és tudományos beszédben. Azonban mindkét kifejezés ugyanazt a fogalmat takarja.

A mesterséges intelligencia a mindennapjainkban

Az MI-t leggyakrabban az ipari vállalatok, technológiai cégek, egészségügyi intézmények, pénzügyi szervezetek és kormányzati szervek használják.  Nagy technológiai vállalatok, mint például a Google, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Microsoft, széles körben alkalmazzák az MI-t termékeikben és szolgáltatásaikban, például a keresési algoritmusokban, az okosotthon-eszközökben, a felhasználói élmény személyre szabásában, a chatbotokban és a képfelismerő technológiákban. Autógyártók, mint például a Tesla, a General Motors, a Ford és a Toyota, intenzíven kutatják és fejlesztik az autonóm járműveket, amelyekben az MI rendszerek játszanak kulcsfontosságú szerepet a navigációban és a biztonságban. Kórházak, kutatóintézetek és gyógyszeripari cégek használják az MI-t az orvosi képalkotásban, a betegségek diagnosztizálásában, a genetikai elemzésekben, a gyógyszerfejlesztésben és a betegadatok elemzésében. Bankok, befektetési társaságok és pénzügyi szolgáltatók az MI-t használják a kockázatkezelésben, a pénzügyi elemzésekben, a csalásfelismerésben, az ügyfélszolgálatban és az automatizált kereskedésben. Kormányzati intézmények és ügynökségek alkalmazzák az MI-t a közbiztonság terén, például a bűnüldözésben, a határellenőrzésben és a katasztrófaelhárításban. Kiskereskedelmi vállalatok, mint például az Amazon vagy a Walmart, az MI-t használják a vásárlói magatartás elemzésében, az automatizált raktározásban és a logisztikai folyamatok optimalizálásában.

Brant,,Canada,-,July,16,,2019:,Red,Tesla,Model,S
Autógyártók, mint például a Tesla, a General Motors, a Ford és a Toyota, intenzíven kutatják és fejlesztik az autonóm járműveket, amelyekben az MI rendszerek játszanak kulcsfontosságú szerepet a navigációban és a biztonságban.
Fotó: The Bold Bureau / Forrás:  Illusztráció/Shutterstock

Előnyök

Az MI számos területen előnyt élvezhet az emberi gondolkodáshoz képest, különösen azokban az alkalmazásokban, ahol a gépek nagy mennyiségű adatot gyorsan feldolgozhatnak és bonyolult mintákat azonosíthatnak. Az MI rendszerek nagy adatmennyiségeket tudnak elemzeni és összefüggéseket feltárni, így hatékonyan képesek előrejelzéseket készíteni és döntési támogatást nyújtani olyan területeken, mint a pénzügy, a kereskedelem és az egészségügy. Lehetővé teszi az ismétlődő és rutinszerű feladatok automatizálását, ami növeli a termelékenységet és csökkenti a hibalehetőségeket. Például az autonóm járművek, az automatizált gyártósorok és az intelligens robotok mind hatékonyan működhetnek az MI segítségével. Kiemelkedően jók lehetnek a képek és hangok elemzésében, az objektumok és személyek azonosításában, valamint a beszéd értelmezésében. Ez hasznos lehet például a biztonsági kamerák, az egészségügyi képalkotó rendszerek és a hangalapú virtuális asszisztensek esetében. Az MI rendszerek gyorsan és objektíven képesek döntéseket hozni nagy mennyiségű adat alapján, ami segíthet az üzleti döntésekben, a kockázatkezelésben és az erőforrások optimalizálásában. Képesek folyamatosan tanulni és javítani teljesítményüket az idő múlásával és az új információk feldolgozásával. Ez lehetővé teszi az alkalmazkodást változó körülményekhez és a rendszer folyamatos fejlesztését.

Az MI és az emberi intelligencia kombinálása lehet az optimális megoldás sok alkalmazásban, mivel az emberi kreativitás, kontextusérzékenység és érzelmi intelligencia kiegészítheti az MI rendszerek analitikai és számítási képességeit.

Mit gondolsz, helyettesítheti valaha bármilyen területen a mesterséges intelligencia az emberi gondolkodást?

Az emberi gondolkodás helyettesítése teljes mértékben az MI által még mindig elméleti lehetőségnek tűnik, és valószínűleg hosszú időbe telik, mire ilyen szintű intelligenciát hozunk létre gépekben vagy számítógépekben. Az emberi gondolkodás rendkívül sokrétű és összetett, és jelenlegi ismereteink szerint sok olyan terület van, amelyeken az MI még nem éri el az emberi szintű teljesítményt.

Az emberi gondolkodás sokszor magában foglal kreatív gondolkodást és intuitív döntéshozatalt, amelyeket jelenleg az MI rendszerek nehezen tudnak reprodukálni. Az emberi gondolkodás magában foglalja a kontextusérzékenységet és a társadalmi intelligenciát, amelyekhez szorosan kapcsolódnak a kultúra és a személyes tapasztalatok. Az MI-nek nehézségei vannak az ilyen jellegű kontextusok és társadalmi normák megértésével és alkalmazásával. Az emberi gondolkodás képes összekapcsolni különböző tudásterületeket és alkalmazni azokat új és kreatív problémamegoldásra. Az MI rendszerek jelenleg korlátozottak lehetnek ebben a tekintetben.

Az emberi gondolkodás magában foglalja az érzelmi intelligenciát és az empátiát, amelyeknek fontos szerepük van a társadalmi kapcsolatokban és az emberi interakciókban. Az MI rendszerek nem rendelkeznek érzelmi intelligenciával, és nem értik teljesen az emberi érzelmeket és viselkedést.

Bár az MI technológia fejlődése lenyűgöző, és számos területen jelentős előrelépést hozott, az emberi gondolkodás teljes mértékű helyettesítése még mindig messze van a jelenlegi állapottól.  Az MI inkább olyan eszköz lesz, amely támogatja és kiegészíti az emberi gondolkodást, mintsem hogy teljes mértékben helyettesítené azt.

Kockázatok és veszélyek

Az MI alkalmazása és fejlődése jelentős kockázatokat és veszélyeket hordozhat a társadalom számára is. Néhány potenciális veszély:

  • Munkahelyek elvesztése: Az MI és az automatizáció a munkaerőpiacot átalakíthatja, és egyes munkahelyeket elavulttá tehet. Az olyan területeken, ahol az MI képes helyettesíteni az emberi munkaerőt, jelentős munkanélküliség és társadalmi feszültségek alakulhatnak ki.
Manager,Engineer,Check,And,Control,Automation,Robot,Arms,Machine,In
Fotó: PopTika / Forrás:  Illusztráció/Shutterstock
  • Diszkrimináció és igazságtalanság: Az MI rendszerek elfogultságot és diszkriminációt is eredményezhetnek, ha a fejlesztés során nem megfelelően kezelik az adatokat vagy nem veszik figyelembe a társadalmi egyenlőtlenségeket. Ez növelheti a társadalmi igazságtalanságot és az egyenlőtlenségeket.
  • Adatvédelem és a magánélet védelme: Az MI alkalmazása során rengeteg személyes adatot gyűjtenek és elemeznek, ami veszélyeztetheti az egyének magánéletét és adatvédelmét. Az adatvédelmi szabályozások és gyakorlatok hiánya esetén az adatok visszaélésekhez, manipulációhoz és jogi problémákhoz vezethetnek.
  • Kiszolgáltatottság és függés: Az MI rendszerek egyre inkább meghatározhatják az emberek mindennapi életét, például a döntési folyamatokban, a kommunikációban és a szórakozásban. Ez fokozhatja az emberek kiszolgáltatottságát és függőségét az MI-től, és veszélyeztetheti az egyéni szabadságot és autonómiát.
  • Biztonsági kockázatok: Az MI rendszerek biztonsági kockázatokat is hordozhatnak, például a rosszindulatú szándékú hackerek vagy szervezetek által történő visszaéléseket vagy manipulációkat. Az autonóm rendszerek, mint például az autonóm járművek, esetében a biztonsági hibák vagy hibás döntések akár súlyos következményekkel is járhatnak.

Ez csak néhány példa a potenciális veszélyekről és kockázatokról, amelyeket az MI alkalmazása hordozhat a társadalom számára. 

Fontos, hogy az MI fejlesztése és alkalmazása során folyamatosan figyeljünk ezekre a kockázatokra, és proaktívan dolgozzunk azok csökkentése és kezelése érdekében. Az etikai és felelős AI fejlesztésének és alkalmazásának kulcsfontosságú szerepe van annak biztosításában, hogy az MI valóban pozitív hatást gyakoroljon a társadalomra.

Mit tehetünk azért, hogy ezeket a kockázatokat csökkentsük?

Fontos, hogy az emberek tájékozottak legyenek az MI-ról, az alkalmazásának potenciális előnyeiről és veszélyeiről. Az oktatás és a tudatformálás segíthet az embereknek abban, hogy megértsék az MI működését és hatásait, és felelősségteljes döntéseket hozzanak az MI használata során. Részt kell venniük az MI fejlesztésében és alkalmazásában, hogy biztosítsák az emberi értékek és szükségletek figyelembevételét. Az érdekérvényesítés lehetőséget ad az embereknek arra, hogy hangjukat hallatva befolyásolják az MI fejlesztését és alkalmazását.

Fontos, hogy tudatosan kezeljék a személyes adatokat és védjék magánéletüket az online térben. Erős jelszavak használata, adatvédelmi beállítások beállítása és az adatok megosztásának korlátozása mind olyan lépések, amelyek segíthetnek csökkenteni az adatvédelemmel kapcsolatos kockázatokat.

Kritikusan kell értékelniük az MI rendszerek által hozott döntéseket és ajánlásokat, és ellenőrizniük kell azok pontosságát és igazságosságát. A hibás vagy elfogult döntések az MI alkalmazásának káros hatásait eredményezhetik.

Fontos, hogy mindenki felelősséget vállaljon az MI fejlesztése és alkalmazása során, és tegyen lépéseket annak biztosítására, hogy az MI valóban pozitív hatást gyakoroljon a társadalomra.

A jövő

Az MI terén a jövőben számos fejlemény várható, amelyek további áttöréseket és innovációkat hozhatnak a technológia és az alkalmazások terén. A kutatók és fejlesztők azon dolgoznak, hogy létrehozzanak olyan MI rendszereket, amelyek nem csak szűk szakterületen, hanem általánosan is képesek intelligens viselkedésre és tanulásra. Az MI algoritmusok és technikák folyamatos fejlődése lehetővé teszi a még hatékonyabb gépi tanulást és a még nagyobb méretű neurális hálózatokat, ami további alkalmazási területeket és pontosságot eredményezhet. Az AGI például olyan mesterséges intelligencia formája lenne, amely emberi szintű vagy azt meghaladó általános intelligenciával rendelkezik. Bár ez még távoli cél lehet, a kutatók egyre többet tanulnak a biológiai intelligencia működéséről, és próbálnak közelebb kerülni ehhez a céltávhoz.  Az MI lehetőséget nyújthat az új kreatív ötletek generálására, az alkotói folyamatok támogatására és a művészetben való részvételre. Az etikai irányelvek és a felelős AI fejlesztésére is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, hogy minimalizálják az AI rendszerek negatív hatásait és biztosítsák az átláthatóságot és a biztonságot.

Az AI asszisztensek továbbfejlődése lehetővé teszi majd a még személyre szabottabb és intuitívabb felhasználói élményeket, amelyek jobban illeszkednek az egyéni igényekhez és preferenciákhoz. Alkalmazása tovább terjedhet és mélyülhet el számos területen, beleértve az egészségügyet, a környezetvédelmet, a közlekedést, a mezőgazdaságot, a képzést és még sok más területet.

Az MI folyamatos fejlődése és alkalmazása izgalmas lehetőségeket kínál az innovációra és a társadalmi fejlődésre. Fontos azonban, hogy fejlesztésének és alkalmazásának minden lépése során figyelembe vegyük az etikai, társadalmi és biztonsági kérdéseket, hogy az MI valóban pozitív hatást gyakoroljon az emberek életére.

Ön is tenne fel  kérdéseket a témában a mesterséges intelligencia eszközének? Akkor érdemes elolvasnia cikkünket a ChatGPT működéséről, melyet Minden, amit tudni akartál a ChatGPT-ről címmel talál a zaol.hu portálon.

A CHAT GPT 3.5 ingyenes verziója, regisztrálást követően, bárki számára elérhető magyar nyelven az interneten, használható a böngészőkben és letölthető Android és iOS eszközökre is. Ezt az interjút ezzel az alkalmazással készítettük, majd szerkesztettük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!