Zene

2015.02.18. 17:15

Tizenhárom ügynök írt róla jelentéseket

Zalaegerszeg - Ha már a hetvenes évek elején kiadták volna a lemezeinket, akkor, a billentyűsünket, Papp Gyulát, valamint engem is az LGT-vel említenének ma egy szinten.

Gyuricza Ferenc

Török Ádám, a közelmúltban Zalaegerszegen fellépett Mini vezetője mondja mindezt. A zenész szerint együttese világszínvonalú produkciót nyújtott, az akkori államhatalomnak azonban szúrta a szemét a csapat.

- Kikértem a rám vonatkozó adatokat, 1972-től egészen 1981-ig figyeltetett az állambiztonság - foglalta össze Török Ádám. - Tizenhárman jelentettek rólam, mi ezt akkor csak az elejtett félmondatokból érzékeltünk, amikor például egy-egy koncert előtt az adott művelődési ház igazgatója csak annyit mondott: itt volt egy elvtárs, rólad érdeklődött . Hippivezérnek tartottak, emiatt hiába alakult meg már 1968-ban a Mini, az első nagylemezünk csak tíz évvel később, 1978-ban jelenhetett meg.

Török Ádám szerint a Mini számára 2015 végre igazságot szolgáltatott, hiszen év elején tették közzé azokat a listákat, amelyeket rockzenével foglalkozó újságírók állítottak össze. A zenekari rangsorban a Mini a harmadik helyre került, míg a Fruit Pebbles című albumukat aminek anyaga 1972-re elkészült, de csupán 2008-ban adták ki A Syrius által készített, Az ördög álarcosbálja után minden idők második legjobb hazai nagylemezének választották.

- Így az életünk vége felé ez egy nagyon szívmelengető dolog - folytatta a fuvolista. - Nincs bennem harag a pályafutásom kezdeti szakaszában történtek miatt, de ez a lista is megerősít abban, hogy felkészültségben, hangszeres tudásban és dalszerzői képességben álltunk azon a szinten, mint azok az úriemberek, akiket mindenki ajnároz. Nem a képességeiket vitatom, hiszen ők is csodás zenészek, ragyogó szövegírók, ám miután mi valami okból nem feküdtünk jól az állampártnál, nem kaptuk meg ugyanazokat a lehetőségeket. Ma pedig azért vagyunk hátrányban, mert a rádiós és tévés szerkesztők nem játsszák a dalainkat.

Török Ádám a közelmúltban Zalaegerszegen lépett fel
Fotó: A szerző

Török Ádám szerint ma az egész világon sekélyesedik a kultúra és a zenei ízlés, ellenben egyre többen válnak zenehallgatóvá. Ezt még úgy is kedvezőnek tartja, ha az emberek többségéhez csak a gagyi jut el. A zenész szerint aki igényes, az úgyis megkeresi a minőségi muzsikákat, hiszen a digitális világban erre minden lehetőség adott. Mindezt a zenészeknek is illő tudomásul venniük, ő például fontos feladatának tartja emblematikus dalainak életben tartását.

- A Mininek van egy csodás repertoárja - magyarázta a zenekar vezetője. - A karrierem során mintegy 130 dalt írtam, ezek között van 30-40 olyan, amit máig nagyon szeret a közönség. Ennek ellenére időnként mégis úgy érzem, hogy rájuk férne egy kis leporolás és modernizálás, így újra és újra kifényezem őket.

A Mini következő jelentősebb fellépésére március végén kerül sor legendás klubjukban a Bem Rockparton. Itt azt a Tom Becket látják vendégül, akit Török Ádám Európa egyik legjobb dobosának tart.

- Már 25 éve folyamatosan járok ki Svájcba, Tomot azóta ismerem - árulta el. - Miután mi is mindinkább a blues irányába fordulunk, egyre szorosabb lesz a kapcsolatunk és a barátságunk. Tom most töltötte be az ötvenedik évét, ennek okán döntöttem úgy, hogy újra meghívom Magyarországra. Két közös koncertünk lesz, a Bem Rockpart mellett Biatorbágyon is fellépünk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!