Zene

2014.08.29. 15:10

A Vadvirág Népdalkör az országos verseny döntőjére készül

Németfalu - Egy régi magyar mondás szerint akkor válik otthonná a ház, ha egy fecskepár is fészket rak az eresze alatt. Nos a németfalui közösségi házat nyugodtan mondhatjuk „kultúrotthonnak”, hiszen a fecskecsaládok egész lakótelepet építettek a bejárata és a verandája védett zugolyaiba.

Fincza Zsuzsa

A madárkák búcsúzkodón kuporognak a fészkükben, gondolatban tán már az előttük álló hosszú légi utat róják, az épületben viszont zajlik az élet: a Vadvirág Népdalkör a közelgő fellépéseire gyakorol. Az asztalon elemózsia, sütemény, töpörtyűs pogácsa, zsíros kenyér paprikával, paradicsommal és uborkával – nem vesztegethetik az időt külön vacsorákra. Hetente általában egyszer gyűlnek össze próbálni, de ilyen „dologidőben", amikor egymást érik a találkozók, versenyek és ünnepségek, három estét is együtt töltenek.

– Büszkék vagyunk a „vadvirágainkra" – így a próba közben betoppanó Galambos László polgármester -, igyekszünk is erőnkhöz mérten támogatni őket. A napokban például 100 ezer forintot ítéltünk meg a számukra. Megérdemlik. Jó hírünket öregbítik szerte az országban, nekik köszönhetjük, hogy egyre többen tudják, létezik a világon egy kicsike zalai település, aminek a neve Németfalu.

A Vadvirág Népdalkör az otthonuk, a kultúrház előtt. A falu aktív magja. Fotó: Fincza Zsuzsa

Legközelebb, november 8-án Budapesten a Vass Lajos népdalverseny országos döntőjén mutatják majd meg, milyen tehetséges, dalos ajkú lányok, asszonyok teremnek ezen a vidéken. A részvételi jogot tavasszal, a sümegi országos elődöntőn, a Kiváló Arany fokozat elérésével szerezték meg, s azóta azon igyekeznek, hogy az aranynál is fényesebbé csiszolják az énektudásukat.

Kulcsárné Csejtei Marianna, a népdalkör művészeti vezetője is büszke „tanítványaira":

– Immár készen áll a csoport egy CD elkészítésére – szögezi le a Marianna. – Annyi autentikus, tiszta forrásból merített népdalt, népdalcsokrot tudnak, olyan magas szinten, ami megilleti, hogy megörökítsük. Ez persze nem véletlen, ritka az ilyen szorgalmas társaság, még nyáron sem pihentek. Kivételesen jó hangi adottságokkal rendelkeznek,s ebben a faluba a fiataloktól sem idegen a népdal, s a szándék, hogy eredeti formájukban őrizzük meg azokat. Nyolc évvel ezelőtt alakultak, de azóta már sok Arany minősítést és Arany Páva díjat kaptak, mint népdalkör, sőt, az idősebb szólóénekesünk, Egyed Józsefné, Irénke egyéniben is Arany Páva díjat kapott.

Fiatal szólistájuk, Kondor Gézáné, szintén Irén, pedig csak azért nem, mert még nem indult ilyen versenyen.

Próbáljuk sorra venni az elért eredményeket. Sebtiben összeszámolunk vagy 7 arany fokozatú minősítést, két kiemelt aranyat, 3 Arany Páva díjat, köztük egy nagydíjat. Ráadásként dobogós helyezéséket színjátszásban, néptáncban, modern táncban, aztán több dicséretes helytállást terménybemutatón, kompót és savanyúságmustrán, zöldség és gyümölcsszobrászatban, betlehemi jászol kiállításon, aratóversenyeken.

– A legutóbbi novai aratótalálkozón is elsők lettünk a nagybandás kézi kaszás aratók között, de a cséphadarásban sem vallottunk szégyent – meséli Pilise Tiborné.

– Nem túlzás azt állítani, hogy a falu aktív magja a Vadvirág népdalkör – teszi hozzá Ragánné Gyalog Erika, aki nem csak az éneklésből veszi ki a részét, hanem ő a csapat díszlettervezője, s ezen elképzelések kivitelezője. – A népdal éneklés áll a legközelebb hozzánk, de mi szervezzük a közösségi rendezvényeket is.

A dalkör fiataljai közül Galambos Anitának és Kovácsné Gál Brigittának – két kislányával egyetemben – oroszlánrésze van abban, hogy a kultúrotthonban 2 hónapja egy hat fős kis csapat citerázni tanul. Szóval Németfaluban nem lesz gond az utánpótlással. Főleg, hogy még az elköltözöttek is – például Kustán Tamásné, Tündi – visszajárnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!