Zalaszentgrót

2013.02.18. 10:18

A Batthyány-család emlékére

A Batthyány-családnak állítanak méltó emléket azzal a szobor-ivókúttal, melynek elkészítéséről legutóbbi ülésén tárgyalt, illetve döntött a város képviselő-testülete.

Sámel József

Zalaszentgrót önkormányzata 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a szobor megépítéséhez, melynek összköltsége bruttó 7,75 millió forint. A hiányzó összeget megszavazta a képviselő-testület. Baracskai József polgármester elmondta: a szobor-ivókút felállításával teljesülhet az önkormányzat azon szándéka, hogy minden ciklusban egy köztéri alkotással gazdagítják a várost. Ezúttal a Zalaszentgrót életében, történelmében kiemelkedő szerepet játszott Batthyány-családnak állítanak méltó emléket. Az alkotáson megjelenik a család több jeles tagjának (a kastély, illetve a plébániatemplom építtetőjének, stb.) domborműve is. A kút 226 centiméter magas lesz, vörös tardosi mészkőből készül, felülete pedig faragott és matt csiszolt lesz. Oldalán kap helyet a vízköpő, tetején pedig a Batthyány-család címermadara.

Lelkes Márk, a szobor-ivókút makettjével. Az alkotás történelmi színfoltja lesz a városnak

A szobor felállításával egyben megoldódik a jelenlegi Történelmi emlékmű mögötti artézi-kút helyzete is. Annak vízét vezetik ugyanis az új ivókútba, mely a parkban kap helyet. Az alkotás makettje a Zalaszentgróthoz régóta kötődő Lelkes Márk szobrászművész jóvoltából a makett már elkészült, várhatóan kora ősszel az alkotást is avathatják.

Annak érdekében, hogy az alkotáshoz szükséges önrészt csökkentsék, illetve Zalaszentgrótot népszerűsítsék, emlékérmet kívánnak kiadni, amit szintén Lelkes Márk tervezett meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!