Zalakaros

2013.06.05. 10:54

Jól működik, bővült a házi segítségnyújtás a karosi társulásban

Zalakaros - Bővül a zalakarosi társulás területén működő házi segítségnyújtó szolgáltatás. Júliustól Orosztony csatlakozik, s folyamatosan tárgyalnak további településekkel is.

Horváth-Balogh Attila

A Zalakaros Kistérség Többcélú Társulás Szociális Alapellátó Központja immár 2008 óta lát el 18 településen családsegítő és gyermekjóléti feladatokat. A házi segítségnyújtás 2012 első feléig csak Zalakaroson és Zalamerenyén volt elérhető, de tavaly július elsejével több település is csatlakozott a szolgálathoz. Most júliustól pedig Orosztony jelezte csatlakozási szándékát, így majd' 10 településen 7 szakképzett gondozó segít 60 ellátottnak. Marton Balázs, az alapellátó központ megbízott vezetője és Rostás Tünde, a házi segítségnyújtást koordináló szakmai vezető arról számolt be: reményeik szerint tovább bővülhet a szolgálat, hiszen további önkormányzatokkal egyeztetnek.

Drácz Lászlóné gondozónő Gaugecz Istvánné vérnyomását méri. Hetente négyszer jön (Fotó: Szakony Attila)

- Alapvetően az a szolgáltatás célja, hogy segítséget nyújtsunk az ellátást igénybe vevők részére otthonukban önálló életvitelük fenntartásában és egészségi, fizikai, illetve mentális állapotukból, vagy más okból fakadó problémáik megoldásában - mondta el Rostás Tünde.  - A gondozók feladatai közé tartozik például az orvos előírásai szerinti gondozás és ápolás, közreműködés a higiéné megtartásában, valamint a háztartási teendőkben való segítés.

Azt már Marton Balázstól hallottuk, hogy a folyamatos bővülés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a színvonalas munkavégzésre is.

Gaugecz Istvánné, Janka néni csak szuperlatívuszokban tud beszélni a házi segítségnyújtásról.

- Most már 5. éve jár hozzám a gondozónő, Drácz Lászlóné - mondta el a néni, aki 80. évét töltötte be az idén. - Hetente négyszer jön, és én mindig örülök neki, mert így nem érzem magányosnak magam. Ha kell, rendet rak, porszívóz, és persze, kicsit pletyizünk is. Amolyan igazi barátnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!