Zalaegerszeg

2016.03.16. 16:28

Kedden, kedvvel - A Maros Művészegyüttes János vitézt is játszott

Zalaegerszeg - Az erdélyi román és magyar néptánc közös alapokon nyugszik - vallja Varga János, a Maros Művészegyüttes Szép piros hajnalban című műsorának koreográfusa.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zalai Táncegyüttes vezetője által készített műsor zalai bemutatása mellett a Novák Ferenc koreografálta János vitéz című mesejátékot is bemutatta kedd reggel a Keresztury VMK-ban az itteni gyerekeknek.

A dunántúli turnén utazó, idén hatvanéves Maros Művészegyüttes „célkitűzésének tekinti az autentikus folklór népszerűsítését, az ifjúság nemzeti öntudatának megerősítését, új táncos generációk nevelését" olvasható az együttes hitvallásában.

Erre minden esélye meg is van, hiszen jelenleg az együttes legnagyobb létszámával és két tagozatával meghatározó helyet foglal el az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek sorában.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az előzményeikhez tartozik, hogy 1956 október 1-jén 134 taggal alakult meg az előd, az Állami Székely Népi Együttes, amely egész estét betöltő bemutatókkal negyedévenként jelentkezett. Az évek során a marosvásárhelyi együttes elnevezése és művészi feladatköre egyaránt változott. Az együttes vezetői és tagjai 1961-től Marosvásárhelyi Állami Ének- és Táncegyüttes néven, de szinte ugyanazzal a művészközösséggel vállalták hazánk csaknem valamennyi folklórövezetét átfogó, reprezentatív dal- és táncműsorok elkészítését és bemutatását. Az utolsó tíz évben olyan nemzetközi visszhangú előadásokat mutattak be, mint a Sodrásban, A víz szalad, a kő marad..., Édes kicsi Jézusunk, Szem látta, szív szerette, Fehérlófia, Mátyás király álruhái, Kőműves Kelemen, János vitéz, Vannak vidékek, Fekete, piros, Rendhagyó történelemóra, Imádság háború után, Szép piros hajnalban című folklór és táncszínházi produkciók hódították a belföldi és külföldi közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!