Zalaegerszeg

2015.10.22. 16:59

Megemelték az ösztöndíjakat - közgyűlés Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Szakképzett munkaerőből hiány van Zalaegerszegen. Az önkormányzat a maga lehetőségeivel segíti a probléma orvoslását, a csütörtöki soros ülésen a szakképzési ösztöndíjak emeléséről döntött.

Szabó Judit

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a bővülni szándékozó cégekkel és a szakmai kamarákkal a napokban egy 19 pontos intézkedési tervet fogadtak el, amely a munkaerőhiány (egyebek mellett hegesztőkre és lakatosokra, de nagy számban mérnökökre is szükség lenne) megoldását célozza. Ennek részeként az önkormányzat arról döntött, hogy megnöveli a szakképzési ösztöndíj összegét az eddigi, átlagosan havi 12 ezer forintról 30 ezer forintra, és kiterjeszti mindenkire, aki a Széchenyi-, a Ganz- vagy a Munkácsy-iskola hiányszakmákat oktató képzéseire iratkozik be (eddig csak zalaegerszegi állandó lakosok kaphatták a támogatást.) A jó tanulók még állami ösztöndíjban is részesülhetnek, s a cégektől kapott juttatással együtt akár 70 ezer forintot is kaphatnak havonta.

A felsőoktatási ösztöndíjat is megemelték 12 ezerről havi 15 ezer forintra a zalaegerszegi mérnökképzés hallgatóinak, s itt is eltörölték azt a feltételt, hogy csak helyi lakosok élhetnek a lehetőséggel.

A közgyűlésen nagy vita bontakozott ki a ZEGESZ átalakításáról - ez a szervezet látja el két éve az állami fenntartásba került általános és középiskolák működtetését, egyéb feladatai mellett. A közgyűlésen többen bírálták az intézmény munkáját. Az iskolaigazgatók a korábbi egyeztetéseken felvetették, hogy nem  működik jól a takarítás megszervezése, hatásköri gondok vannak (nem tudni, mit kell a ZEGESZ-nek intéznie, s mit intézhet az igazgató), s a terembérletek ügyében sem egyértelmű a helyzet. Szemléletes példaként hangzott el a közgyűlésen egy eset: kiment az igazgató az iskolaudvarra, azt látta, hogy dolgozik ott egy traktor, és fogalma sem volt, hogy mit csinál.

Sümegi László fideszes képviselő s kollégiumigazgató arról beszélt az ülésen, hogy bár a hatékonysággal valóban voltak problémák, a ZEGESZ ellátta az elmúlt két évben az intézmények működtetését úgy, hogy pénz, paripa és fegyver csak korlátozottan állt rendelkezésre. Ezért azt kérte, a közgyűlés úgy változtasson a jelenlegi rendszeren, hogy közben ne vívjon ökölharcot se a gazdasági ellátó szervezettel, se az intézményvezetőkkel. A testület végül egyhangúlag úgy döntött, hogy leválaszt a ZEGESZ-ből egy külön szervezetet, a 149 fős Intézményi Gazdasági Ellátó Szervezetet (IGESZ) a közoktatási intézmények működtetésére 2016 elején. Ez a szervezet csak az iskolai szféra kiszolgálását végzi, s talán hatékonyabban tud együttműködni az intézményekkel, fejezte ki reményét a közgyűlés utáni tájékoztatón Balaicz Zoltán.

Ezek is érdekelhetik