Zalaegerszeg

2015.03.02. 19:01

A fák védelme - Nyomon követik a fejlesztési terveket

Zalaegerszeg - Néhány engedménytől eltekintve a fákkal való mostoha bánásmód nem változott meg a városban.

Arany Gábor

Ez a megállapítás is elhangzott a Vártár, városvédő egyesület legutóbbi ülésén. Az elmúlt év történéseit ismertetve Czeglédy András elnök felidézte, hogy a Dísz tér átalakítása kapcsán eltervezett fakivágásokkal már kész helyzet elé állíttattak a városvédők. Fellépésük egyedüli eredménye, hogy az északi oldalon a kivágásra ítéltek közük egy platán megmaradt. A belváros fáinak felmérését elvégezve javaslatot tettek egyes fák természeti értékké nyilvánítására, ám az önkormányzathoz eljuttatott javaslatuk nem kapott visszhangot.

Kihangsúlyozta, indokolt lenne a fák állapotának felmérése, nyilvántartásba vétele, különösen a közlekedési útvonalak mellettiek alapos vizsgálata. Ezzel elejét lehetne venni olyan eseteknek, mint ami a városháza előtti gesztenyefával történt, ahol végül a teljes kivágás volt a megoldás.

Megmozdulás a Dísz téri platánok védelmében, az északi fasor fáiból egyet sikerült megmenteni Fotó: Pezzetta Umberto

Eredményként könyvelték el, hogy a bozsoki védett fasor E.ON általi metszését sikerült leállítani, és talán megtörténik a villanyoszlopok magasítása is. Kifogásolták a plakáthengerek állapotát, valamint fákat rongáló elhelyezésüket. E téren annyit értek el, hogy immár fedőtapétákkal burkolják az eltávolított plakátok helyét.

Az idei terveik között szerepel a korábbi, városvédelmet is szolgáló tervek nyomon követése: például a Vizslapark, Baross liget fejlesztése, a városi strandfürdő sorsa, a Mérleg ház újraépítése. a megyei kórház bővítése, a zöldfelületi stratégia megvalósítása.

Az egyesület a fák megóvását továbbra is kiemelt feladatának tekinti. Ennek jegyében március 6-án, pénteken 14 órakor a Tudomány és Technika Háza 238-as termében a közterületi fák ápolásának gyakorlatáról adnak szakemberek tájékoztatást hazai és európai kitekintéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!