Zalaegerszeg

2015.01.14. 17:57

A város és a falu vitája

Zalaegerszeg – A megyeszékhely nem engedi el Pethőhenye tartozását. Az ügy a területátadások előkészítésével kezdődött.

Szabó Judit

Zalaegerszeg önkormányzata a legutóbbi közgyűlésen hozott döntést, miszerint nem engedi el Pethőhenye tartozását. Az előzmény, hogy a két település 2008-ban megállapodást kötött pethőhenyei területek Zalaegerszeghez csatolásáról. Az érintett pethőhenyeiek többsége támogatta a tervet az ügyben tartott népszavazáson. A község képviselő-testülete is jóváhagyta azt, és felhatalmazta Deák István polgármestert a megállapodás aláírására, ő azonban ezt nem tette meg.

Zalaegerszeg pert indított, hogy ítélettel pótolja a bíróság a megállapodást. A pert jogerősen megnyerte, az ingatlanok a 2010. évi önkormányzati választás napjával Egerszeghez kerültek. A városnak 5,3 millió forint igazgatási szolgáltatási díjat kellett fizetnie a földhivatali eljárásban.

Ha Pethőhenye polgármestere aláírta volna a megállapodást, nem kellett volna fizetni, mert 2009 végéig illetékmentességet élvezett az önkormányzat. Ez ügyben is per indult, a nyertes ismét az eljárást kezdeményező megyeszékhely lett. Pethőhenye kérte a kártérítés címén Zalaegerszegnek megítélt 5,3 millió forint elengedését, de ezt nem szavazta meg az egerszegi közgyűlés, ugyanakkor részletfizetést biztosított a községi önkormányzatnak, tíz évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!