Zalaegerszeg

2013.04.15. 17:00

Autóktól, gyalogosoktól zsúfoltan a Kertvárosban

Zalaegerszeg - Balesetveszélyes a gyalogosok számára a parkoló és közlekedő gépkocsiktól az Apáczi ÁMK és a Köztársaság úti tömbház közötti járda nélküli kiszolgáló út.

Arany Gábor

Ezt a véleményét fogalmazta meg a lakók egyike, Bruchnerné Csányi Katalin szerkesztőségünk legutóbbi Lakóhelyünk fórumán, amelyet a megyeszékhelyi Kertvárosban tartottunk.

Tapasztalatai szerint különösen iskolakezdéskor és a tanítás végén zajlanak le tumultuózus és veszélyes jelenetek. Az Apáczai térre bevezető szűk, járda nélküli utcácskát ugyanis több százan kénytelenek használni, mert csak itt lehet behajtani a művelődési központhoz, a nevelési tanácsadóhoz, valamint három nagy tömbházhoz is. Véleménye szerint az Apáczai előtti helyzeten sokat javíthatna, amennyiben egyirányú lenne az inkriminált szakasz. Komolyan csökkentené a forgalmat az is, ha az Építők útja végéről ki lehetne hajtani az Alsóerdei útra, mert akkor nem kell minden járműnek az Apáczai térre vezető szűk úton kimenni a Köztársaság útjára.

Nos, ha azonnali megoldást nem is kínáltak a jelen lévő szakemberek, Rigó Csaba megyei kormánymegbízott, a városrész korábbi önkormányzati képviselője javaslattal élt. Úgy fogalmazott: a lakók érdekében ki kell innen szorítani az autókat.

Véleménye szerint legalább az Apáczai ÁMK előtti szakaszon meg kell tiltani a parkolást az úttesten, amit táblákkal és burkolatfestéssel kell jelezni. Ez nem okozna jelentős hátrányt, mert ugyan tucatnyi, de legfeljebb 20  gépkocsi parkolási lehetősége megszűnne, ám a közelben van mód várakozni. Például a 2007-ben átadott 57 férőhelyes parkolóban, a nevelési tanácsadó mellett, ahol a tapasztalatok szerint a helyek negyedét sem foglalják el. Fel kell mérni ezenkívül azt is, hogy hol lehet további parkolóhelyeket kialakítani, javasolta még Rigó Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!