Zalaegerszeg

2011.10.11. 08:01

Egészséges utak régiója

Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület tanulmányúton vett részt a közelmúltban a kőszegi és csepregi térségben.

Kovácsné Deák Erzsébet

Az „Egészséges Utak Régiója” tapasztalatait Elek Antal az UTIRO HACS munkaszervezet vezetője ismertette a jelenlévőkkel. 

Első helyszín Bő község volt. Megismertük Simon András életútját mely a Kemencés Falusi Vendégasztalhoz vezetett. A fiatalember 20 évesen, 1998-ban kezdett a mezőgazdaságban tevékenykedni. A piaci igényekhez igazodva mára a fő profilja a sertéstenyésztés lett. A gazdaságban tenyésztett sertések húsát a vágóhídról a saját füstölőjükbe szállítják. Itt hagyományos módszerekkel tartósítószer és egyéb füst- vagy íz aroma nélkül, kizárólag sót használva a pácoláshoz, akácfa fűrészporral füstölik a különlegesen finom házias sonkát, szalonnát, szalámit, kolbászt, töltött szűzpecsenyét, töltött karajt. A 2010-es fejlesztésnek köszönhetően kóstolási lehetőséget is biztosítanak. LEADER pályázati támogatással falusi vendégasztalt hoztak létre, ahol a látogatók megízlelhetik a kemencében sült házi finomságokat.


Másik helyszínűnk Lukácsháza és a hegyi pincesor volt. Jöttünket Virág János polgármester várta. Részletesen beszélt a község és a szőlőhegyi utak fejlesztéseiről. A tájház fejlesztésről, a lovas és borturisztikáról. Majd elkísérte kis csoportunkat a Biotájház megtekintésére.

Bolfán Csaba vállalkozó ismertette a biogazdálkodás jelenét, a helyi termékfejlesztést. Múltidézésében néprajzi kutatómunkákat részletező pontossággal beszélt a régi szokásokról, családról, viseletről. Az épület is a múlt emlékeit viseli. Aki betér-e helyre, a berendezések a hely szelleme által visszajut a múltba.   

Utolsó állomásunk a Bozsok-Kerekes Üzletház és Cukrászdába vezetett. Mind a tulajdonostól megtudtuk ma már 21 alkalmazott dolgozik a pályázatok és fejlesztéseknek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!