Zalaegerszeg

2011.09.29. 16:30

Idén 28 millió forintot költöttek a Festetics ÁMK felújítására

Pénteken avatják ünnepélyesen a pókaszepetki általános iskola (avagy a Festetics ÁMK) felújításának harmadik, bruttó 28 millió forint költségű ütemében elkészült fejlesztéseket.

Varga Andor

Az intézmény igazgatója, Kovács Árpádné elmondta: nagyon boldog és büszke amiatt, hogy ma, amikor kistelepüléseken inkább bezárnak oktatási intézményeket, náluk zsinórban a harmadik tanévet vezette fel rekonstrukció. Az évek alatt kívül-belül megújult az intézmény összes épülete, legalábbis azok, melyekben gyerekek vannak és oktatás-nevelés zajlik. Ugyanakkor – tette hozzá Tóth András polgármester – keresik a fejlesztés további lehetőségeit: ha minden jól megy, a következő lépésben a számítástechnikai eszközparkot cserélik.

– A nyár folyamán az ebédlő és a szaktantermek új ablakokat, szigetelést, külső vakolást kaptak – sorolta az idén elvégzett munkát az igazgató. – A felső termekben újak lettek a radiátorok, kicseréltük a teljes fűtési rendszer, az elektromos berendezéseket, és belső festés is zajlott. A tornaterem külső és az öltözők belső szigetelése, illetve a fűtéskorszerűsítés remélhetőleg kellemes hőmérsékletet biztosít a testnevelésórákon és az egyéb rendezvényeken. Mostantól minden épületszárnyban külön kazán dolgozik, ami remélhetőleg gazdaságosabbá teszi a működést.


Kérdésünkre a polgármester tette hozzá: a legfontosabb, a gyereklétszám szempontjából stabil az intézmény.

– Ha nem így lenne, és ha nem bíznánk abban, hogy ez a helyzet még sokáig fennáll, bele sem kezdtünk volna a felújításokba – tette hozzá Tóth András, akitől megtudtuk: a „harmadik ütem” költségeinek 80 százalékát pályázati forrásból biztosították, a többi az önkormányzatok önereje volt. A munkálatokat a pacsai Gróf és társa Kft. végezte el, kivételes gyorsasággal, mindössze másfél hónap alatt. 


TÖBB MINT 300 GYEREK
Az ÁMK öt település tulajdona (Pókaszepetk, Kemendollár, Vöckönd, Zalaistvánd, Gyűrűs), illetve még két falu (Pakod, Dötk) tagja az iskolafenntartói társulásnak. Az anyaintézménynek két „kihelyezett” óvodája és egy székhelyiskolája van, a többi gyerek Szepetkre jár. Itt idén 183 általános iskolás nebuló kezdte meg a tanévet, a teljes gyereklétszám pedig 300 fölött van a hét faluban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!