Zalaegerszeg

2011.06.27. 16:10

Megszűnik a Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye

Megszűnik Zalaegerszegen Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye. Feladatkörét októbertől a Magyarországi Református Egyház veszi át. A szolgáltatások palettája bővül.

Szabó Judit


Az önkormányzati intézmény megszüntetéséről a legutóbbi közgyűlésen született döntés, melynek hátterében az áll, hogy a város - késéssel eleget téve jogszabályi kötelezettségének - elhatározta, hogy bentlakásos ellátást is biztosítani fog a fogyatékkal élőknek. Ehhez nincs elég hely a Kis utcai nappali intézményben, ezért az önkormányzat pályázati támogatással felújítja a Gasparich úti egykori óvoda épületét, ott alakítja ki az integrált intézményt. Nemcsak a költözés és szolgáltatásbővítés hoz azonban változást az ellátásában, hanem az is, hogy az önkormányzat külső szolgáltatóra bízza a feladatot.

Közbeszerzési eljárás során a Magyarországi Református Egyházat választotta partnernek, a Gyimesi Lajos intézményt pedig szeptember végén bezárja. A református egyház évi 19,5 millió forintot kap az önkormányzattól az ellátásért.

 

A Gyimesi Lajos intézmény mintegy 20 milliós költségvetésből gazdálkodott, ebből az önkormányzat tízmillió forintot biztosított, tájékoztatott Zimborás Béla, a népjóléti osztály helyettes vezetője. A városnak tehát többe kerül ezután a kötelező feladat finanszírozása, ugyanakkor bővülnek a szolgáltatások: az eddigi 20 helyett 30 fő veheti igénybe a nappali gondozást, s megszervezik az eddig hiányzó ellátásokat is. Tíz átmeneti férőhelyet alakítanak ki (ezeket maximum egy évig vehetik igénybe azok a fogyatékkal élők, akikről a szülők egészségügyi probléma vagy valamilyen krízishelyzet miatt átmenetileg nem tudnak gondoskodni), továbbá tartós bentlakásra nyílik mód 29 férőhelyen. A többletfeladatokhoz képest azért emelkedik viszonylag kis mértékben az önkormányzatra háruló anyagi teher, mert az egyház 73 százalékkal több normatívát kap a fogyatékkal élők gondozására, mint a városi intézmény.

Az új gondozóház nappali férőhelyeit a kistérségből töltik fel, a bentlakásos helyeket pedig az egész országból, de mindhárom részlegen előnyben részesítik az egerszegieket.

Dömötör Mónika, a Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóháza elnevezéssel megalakuló intézmény leendő vezetője elmondta: a lakókat a szociális törvény alapján választják ki. Bárki jelentkezhet, aki igazoltan fogyatékkal él, de csak ők, nyomatékosította, hogy ez nem idősek otthona. A térítési díj a nappali helyeken havi 9000, az átmeneti ellátásban 30 ezer, tartós bentlakás esetén pedig havi 65 ezer forint lesz.

A Gasparich úti óvoda átalakításának határideje június 30. Ezután átadják az épületet a feladatellátásra határozatlan időre szerződött egyháznak, amely a tervek szerint október 1-jén nyitja meg a gondozóházat. Negyvenöt munkahelyet létesítenek, de ebből 29 lesz új, mivel hét főt a Gyimesi Lajos intézményből vesznek át, s a gondozóházba integrálják a református egyház Dániel Támogató Szolgálatának helyi csoportját annak kilenc munkatársával együtt. A Gasparich úti ingatlan a város tulajdonában marad, az egyház használatba kapja. A fogyatékkal élők megüresedő, Kis utcai épületébe az Ady utcai óvoda költözik.

ÁTVESZIK A DOLGOZÓKAT
A fogyatékkal élőkről gondoskodó önkormányzati intézmény megszüntetése 7,5 állást érint. A református egyházzal kötött szerződés szerint az új egyházi intézmény 7 dolgozót köteles átvenni (információink szerint a félállású gyógypedagógust nem), és két évig foglalkoztatni. Az átkerülő munkatársak közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, de a jelenlegivel azonos vagy ahhoz nagyon hasonló feltételekkel ajánl állást számukra az új fenntartó, nyilatkozta Dömötör Mónika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!