Zalaegerszeg

2009.03.27. 03:28

Munkaerő kölcsönbe és olcsón

Zalaegerszeg (szj) - Az önkormányzat harmadik éve támogatja a kis- és középvállalkozásokat kedvezményes munkaerő kölcsönzésével, ám az idén a tavalyinál kevesebbet fordít a programra.

Szabó Judit

Az uniós szabályok nem engedik meg a kis- és középvállalkozások közvetlen támogatását, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy kedvezményes munkaerő-kölcsönzéssel segíti a talpon maradásukat és fejlődésüket. A szolgáltatást igénybe vevő vállalkozásokat a kölcsönzött munkaerő közterhekkel növelt munkabérének 40 százalékával támogatja a Kontakt Humán Kht.-n keresztül. A kht. 2007-ben 75 munkavállalót kölcsönzött 24 vállalkozásnak, tavaly pedig 73 főt ugyanennyi cégnek, de kevesebb (az előző évi 93-mal szemben 75) alkalommal. A foglalkoztatás átlagos időtartama 4,4-ről 5,3 hónapra nőtt.

Jellemzően telefonos operátorokat, eladókat, takarítókat és portaszolgálatot teljesítő dolgozókat kölcsönöztek tavaly. Nem tudták kielégíteni a vállalkozások minden igényét, részben anyagi okok miatt, részben mert nem volt mód rá, hogy mindig a kért munkavállalót küldjék.

A kht. tavaly 19,6 millió forintot kapott a kedvezményes kölcsönzésre, ebből 16,3 millió a vállalkozásokhoz került, 3 millió a kht. működési költségeit fedezte, a maradékot átvitték az idei évre. A város idén ötmillióval kevesebbet ad a programra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!