Zalaegerszeg

2009.03.27. 03:29

Kistérségi jelzőrendszer

Zalaegerszeg - A családgondozókat is bevonták a bűnmegelőzésbe a megyeszékhelyi kistérségben, köszönhetően annak a pályázatnak is, melyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bűnmegelőzési bizottsága szeptemberben írt ki.

MTI

- Mintha ránk szabták volna ezt az idős emberek, illetve hátrányos helyzetben élő családok számára kiépítendő jelzőrendszert támogató pályázatot - kezdte Szintén László térségmenedzser. - A zalaegerszegi kistérségi társulás januárban hozta létre a Támasz elnevezésű szociális alapszolgáltató intézményét, s már ekkor szóba került a jelzőrendszer kialakítása. Ennek legfontosabb szereplői a családgondozók, hiszen ők azok, akik otthonukban rendszeresen felkeresik ezeket az embereket. Szociális munkájuk mellé speciális bűnmegelőzési ismeretekkel is felvértezzük őket, így ha munkájuk során úgy tapasztalják, hogy beavatkozásra van szükség a gondozottaknál, akkor értesítik a megfelelő hatóságot, önkormányzatot, polgárőrséget vagy épp a rendőrséget - magyarázta Szintén László.

A program kezdetén 119 szociális dolgozó és 9 területi koordinátor kapott bűnmegelőzési képzést, a folytatásban pedig 20 településen tartot-tak, illetve tartanak közösségépítő tréningeket idősek, gyermekek, polgárőrök részére. Ezek célja, hogy megismertessék velük a lehetséges veszélyhelyzeteket, s ezek kivédését, elhárítását.

Következő lépésben kiépül a bűnmegelőzés technikai jelzőrendszere, a kistérség területén ehhez már húsz készüléket adtak át idős embereknek, melyek jóvoltából egy gombnyomással segítség hívható. Mint Gáspár Zoltánné, a zalaistvándi intézményegység házi segítségnyújtó szolgálat szakmai vezetője és egyben Nemesapáti polgármestere elmondta: a mobiltelefon alapú készülékekből tízet állítottak szolgálatba területükön Lakhegytől Nemeshetésig. Ezekkel a ZAVÉD diszpécserközpontján keresztül kérhetnek segítséget az idősek egészségügyi probléma esetén,vagy ha úgy érzik, biztonságukat veszélyezteti valami.


Molnár Ödönné, Babus néni egyike azoknak, akik már kaptak a különleges jelzőkészülékből. Nemesapáti széléhez közeli házában a konyha falára került az apró átjátszó szerkezet, amellyel a 79 éves asszony nemcsak segítséget hívhat, ha egészségügyi problémája van vagy veszélyben érzi magát, hanem beszélhet még a diszpécserrel is. Bajban azonban elegendő megnyomni a karóra formájú jeladó gombját.   -  Éjjel-nappal hordom, még fürdéskor se veszem le -  mutatta Babus néni. - Három agyvérzésen  túl vagyok, nehezebben mozgok már, ezzel viszont nagyobb biztonságban érzem magamat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!