Zalaegerszeg

2008.05.30. 02:28

Egy békés város csendes napjai

Zalalövő - Az óvatosság nem árt, de alapvetően nem kell rettegniük a zalalövőieknek tolvajoktól vagy rablóktól. A közbiztonság nagyon jó a városban, a közlekedési helyzetről viszont már nem mondható el ugyanez.

Szabó Judit

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság a legutóbbi önkormányzati ülésen számolt be a város vezetőinek a bűnözés tavalyi tendenciáiról, valamint a rendőrőrs tevékenységéről. A kisváros irigylésre méltó helyzetben van, közbiztonsága kiemelkedően jó - mutatott rá Nyári József alezredes, az év elejétől megnövekedett létszámú, 13 fős rendőrőrs parancsnoka.

A képviselő-testületi ülésen részt vett Kámán János zalaegerszegi rendőrkapitány is, aki rámutatott, hogy emelkedett ugyan a bűncselekmények száma Zalalövőn (2006-ban 45, 2007-ben 58 eset vált ismertté), de a növekedést nem a közbiztonság romlása, hanem a közlekedési bűncselekmények szaporodása okozta. Egy híján 20 kamion tett kárt a leeresztett vasúti sorompóban, emiatt romlott a statisztika. Zalalövőn tavaly az összes bűncselekmény közel fele közlekedési volt, a sorompószaggatások mellett hat ittas vezetést tartalmaz a képviselők elé tárt adatsor. A sérüléssel járó balesetek száma szerencsére csökkent (hatról kettőre), a hatalmas kamionforgalomból adódó balesetveszélyt mégis egyre aggasztóbbnak tartják a képviselők.Vizsy Károly szerint például a kamionok városközponti száguldásának megállítására nem lesznek alkalmasak a város szélére épülő lassító szigetek, inkább körforgalomra volna szükség a központban, a művelődési ház és a bank közé. A 86-os út burkolatmegerősítésének terveiben azonban lassító szigetek szerepelnek, s a körforgalommal kapcsolatban Kámán János sem tudott biztatót mondani. Arra azonban ígéretet tett, hogy fokozott rendőri jelenléttelés gyakori sebességméréssel igyekeznek elejét venni a kamionok száguldásának.

A vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent. Jellemzően kisebb értékű lopásokat követnek el a városban - olvashattuk a rendőrségi beszámolóban. A közvéleményt sokkoló bűneset tavaly nem történt és kábítószeres üggyel, valamint prostitúcióval sem volt dolguk 2007-ben a zalalövői rendőröknek.

A beszámoló vitájában Vertetics László alpolgármester a rendőrség segítségét kérte abban, hogy elejét vegyék a roncsautók illegális elhelyezésének és a műanyagégetésnek, amire sajnos a békés kisvárosban is akad példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!