Vörösiszap

2010.12.07. 19:46

Megalakult a vörösiszap-katasztrófa felelőseit kereső parlamenti bizottság

Tíz taggal megalakult az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömléssel kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák megakadályozását célzó parlamenti vizsgálóbizottság - közölte kedden a kormány a vörösiszap-katasztrófa hivatalos honlapján.

MTI

A vizsgálóbizottság tagjait hétfőn választotta meg az Országgyűlés, a testületnek öt kormánypárti és öt ellenzéki tagja van. Az elnök a bizottság felállítását kezdeményező jobbikos Kepli Lajos lett, alelnök az MSZP képviselője, Gőgös Zoltán. A tagok: Ékes József (Fidesz), Gyopáros Alpár (Fidesz), Győrffy Balázs (Fidesz), Lasztovicza Jenő (Fidesz), Aradszki András (KDNP), Kovács Tibor (MSZP), Ferenczi Gábor (Jobbik), Jávor Benedek (LMP).
   
A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt.
   
A vizsgálóbizottság a tevékenységéről jelentést készít, és jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek. A testület megbízatása a jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat elfogadásáig, illetve a beterjesztési határidőig tart.
   
A testület felállításáról szóló határozat rögzíti, hogy a vizsgálóbizottság feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása.
   
A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy milyen mulasztások vezettek a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket.
   
A határozat felhatalmazást ad a testületnek, hogy vizsgálja ez ügyben az előző ciklus kormányzatához, konkrétan a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető vállalatok felelősségét, valamint azt, hogy történtek-e olyan hatósági vagy egyéb adminisztratív visszaélések, amelyek a katasztrófa bekövetkeztét lehetővé tették.
   
A bizottság megvizsgálja az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó - működő vagy már bezárt - más ipari létesítmények állapotát, a feladat ellátásához szakértőket is felkérhetnek.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és százhúszan megsérültek.

 


Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!