Vörösiszap

2010.10.27. 11:28

Vörösiszap-katasztrófa: a Mal szakértője szerint talajtörés okozta a baj

Elkészült az első ideiglenes szakvélemény, mely szerint talajtörés miatt következhetett be a vörösiszap-katasztrófa, melynek kármentesítését talaj menti fagyok nehezítik Kolontáron és Devecserben.

MTI

 Talaj menti fagyok nehezítik a kármentesítést (13:23)

Talaj menti fagyok nehezítik a kármentesítést Devecser és Kolontár utcáin, kertjeiben; a katonaság megkezdte a kolontári híd cölöpözését - tájékoztatta Bakos György őrnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerdán az MTI-t.

 Bakos György elmondta, hogy a hét eleji esőzések következtében a talaj erősen felázott, több munkagép is megsüllyedt, és a reggeli fagyok miatt a vártnál lassabban haladnak a vörösiszapos föld összegyűjtésével. A Torna-patak medrének helyreállítását is megkezdték, illetve folytatták a kolontári Táncsics utca kármentesítését is. Jelenleg összesen 600 ember és 150 technikai eszköz segíti a kármentesítést.
   
Az újabb gát kiépítésének előkészületeit megkezdték, ez az úgynevezett kettes gát a vasutat védi majd. Bakos György elmondta, hogy a MÁV szakembereivel kell összehangolniuk a vasúti forgalom újraindítását, az egyeztetések a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtéséről a jövő héten fejeződhetnek be.
   
A katonák a patak partoldalának feltöltésével elkészültek a régi híd helyén Kolontáron, és a két településrészt összekötő 15 méter hosszú, 6 méter széles új híd cölöpözését végzik- mondta a szóvivő. Hozzátette: a hét végére elkészül az új híd.
   
A katasztrófavédelem szakemberei szerint látványos és eredményes munka csak akkor végezhető, ha a lakhatatlanná vált épületeket Devecserben is elbontják, és azok maradványait a vörösiszapos földdel együtt elszállítják, de bontási határozatot a tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt még nem adtak ki.
   
A megsérült zagytározó X. kazettájának északi oldalán lévő fél méter széles és 25 méter hosszú repedéseken nem észleltek változást az esőzések után.


Egy szakvélemény szerint talajtörés miatt történhetett a vörösiszap-katasztrófa (7:21)


Elkészült a vörösiszap-katasztrófa okait kutató első ideiglenes szakvélemény; a Mal Zrt. által felkért szakértő szerint talajtörés történhetett, a környezetvédelmi államtitkár szerint mindez nem változtatna azon, hogy ipari katasztrófa történt - írta szerdai számában a Népszabadság.
alaj menti fagyok nehezítik a munkálatokat

A lapnak Ruttner György, a Mal ügyvédje a cég által felkért szakértő ideiglenes szakvéleményére alapozva azt mondta: a zrt. szempontjából elháríthatatlan esemény, úgynevezett talajtörés miatt következhetett be a vörösiszap-katasztrófa.

 Illés Zoltán szerint valóban nem zárható ki, hogy talajtörés volt az ok, ám egy ipari létesítmény esetében ez sem számíthatna elháríthatatlan természeti katasztrófának - olvasható a lapban.
   
A Népszabadság azt írta, hogy az egyelőre névtelenséget kérő szakember szerint az ajkai timföldgyár tízes zagykazettája alatt több tízméteres mélységben elcsúsztak egymáson a különböző földrétegek, és emiatt szakadt ki a támfal.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!