Vonyarcvashegy

2015.06.18. 18:10

Családi napközi várja a kicsiket Vonyarcvashegyen

Vonyarcvashegy - Cseri-Pagony ezt a mesébe illő nevet viseli a családi napközi, melyet csütörtökön adtak át a faluban.

Keszey Ágnes

Külföldön elterjedt, hazánkban még újdonságnak számít a családi napközi fogalma. A 20 hetes és 14 éves kor közötti gyerekek kislétszámú csoportokban tölthetik napjaikat. Ez nagy segítség lehet a szülőknek olyan településeken, ahol nincsen bölcsőde, óvoda, vagy kevés a férőhely. Vonyarcvashegyen egy pályázat támogatásával nyílt meg ez a lehetőség.

A Cseri-Pagony Családi napközi két csoportban fogadja az egy és három év közötti gyerekeket.

– Jelenleg 11 kisgyermek jár hozzánk, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely településekről. Tíz gyermek édesanyja munkaviszonyban van, egy gondozottunk óvodába szoktatás, illetve kistestvér születése miatt veszi igénybe a szolgáltatásunkat. A gondozási feladatok mellett a gyerekeket korosztályuknak megfelelően a zenei életre is neveljük, naponta zenebölcsi foglalkozás keretében, ahol sok-sok énekkel és különböző hangszerekkel is ismerkedhetnek. Kézműves, kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, melyek során festenek, ragasztanak, gyurmáznak. A mondókázás, mesélés során pedig kialakul és bővül szókincsük – részletezte tevékenységüket Lenkainé Pásti Katalin, a napközit fenntartója: LEN-KI BABA Humánszolgáltató Nonprofit Kft. Vezetője.

Bár a családi napközik hivatalosan nem minősülnek intézménynek, de létrehozásuk engedélyhez kötött és szakmai felügyelettel működhetnek.

Micsoda Ivett gyermekével, Benedekkel a családi napköziben. Fotó: Kósa Tamás

A vonyarcvashegyi Cseri- Pagony Családi napközit csütörtök Péter Károly, a település polgármestere és Manninger Jenő országgyűlési képviselő adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!