Utazó

2013.06.04. 14:39

Knédli, sör, ecetes kolbász

A Szombathelytől ötórás kényelmes autóúttal elérhető dél-csehországi kisváros, Cesky Krumlov látnivalóiról már írtunk e hasábokon, most a kisváros asztali örömeit felidézve próbálunk kedvet csinálni egy hétvégi kiruccanáshoz.

Nagy Ildikó

Cesky Krumlov az elmúlt években magyar baráti társaságok kedvenc helye lett. Erről az interneten fellelhető, az utazó számára nagy segítséget jelentő kalauzok is tanúskodnak. Elég néhányszor átolvasni a kedvcsináló leírásokat ahhoz, hogy a középkori kisváros főterére érve becsukott szemmel is tudjuk, melyik kocsmát hol találjuk, és persze ami a lényeg: hol mit érdemes megkóstolni.

Kezdjük mindjárt a megérkezéssel. A hedonisták a nulladik napot is beiktatják, és munka után azonnal autóba pattannak, hogy egy estét nyerjenek. A városban mindenki a turistákból él, és ott valahogy eszünkbe sem jut, hogy a vendég a király csak hangzatos lózung lenne. Talán mert tényleg a vendég a király. Így az is természetes, hogy a barátságos panzió  amiből rengeteg van a városban  tulajdonosa éjfélig vár a vendégre, és a becherovkás üdvözlés után egy térképen bekarikázza azokat a helyeket, ahol még nagy eséllyel leguríthatunk egy korsó sört.

A Van Goghról elnevezett bár például ilyen: az egzotikus külsejű, brazil sorozatszínészre hajazó pultos fiú pillanatokon belül isteni Krusovicét csapol. Az első korty után azonnal érezzük: megérkeztünk.

A sörgyár éttermében a helyi specialitásokat csapolják. Fotó: Nagy Ildikó

A márványsajtos sülthús tócsival és barna sörrel, serpenyőben tálalva Ceske Budejovicében. Mindegyik étel jellemzője, hogy jól csúszik rá a sör, legyen az világos, barna vagy szűretlen. Fotó: Nagy Ildikó

A bőséges reggeli általában minden szálláson jár a vendégnek, egyébként pedig a napi ötszöri étkezés Cesky Krumlov-ban kötelező. A tízórai elköltéséhez ideális hely az a békebeli önkiszolgáló bisztró, amelynek ablakai a főtérre néznek. Belépéskor egy cédulát nyomnak a kezünkbe, amire felírják, amit kérünk, kifelé a kasszánál fizetünk. A saláták, péksütemények mellett rengeteg különlegességet is felfedezhetünk: például az utopenecet, az ecetes-hagymás lében pácolt cseh kolbászt. Az utopenec magyarra fordítva azt jelenti: vízbe fúlt embert. A néhol káposztával is megbolondított specialitás neve onnan ered, hogy egy molnár készítette először, aki később vízbe fúlt.

A belvárosban egymást érik a jobbnál jobb éttermek, de a sörgyár megér egy kis kitérőt: a helyi sörről, az Eggenbergről elnevezett éttermet az egykori hűtőkamrában alakították ki. A pacalleves az egyik specialitás, de a csülök (Metternich módra) is megéri az árát, arról nem is beszélve, hogy utána jól csúszik a helyi sör: világos, barna, szűretlen egyaránt.

Uzsonnaidőben érdemes beugrani a Barbakánba. A terasz is ideális hely, de ha benn ülünk le, végignézhetjük, ahogy a felvidéki magyar tulajdonos elkészíti a hely specialitását, a hermelint. A grillezett camembert mennyei, akár natúr, akár mézzel-dióval megbolondítva.

Egy emberes adag csülök Metternich módra a sörgyári étteremben. Fotó: Nagy Ildikó

A Hospoda na louzi ugyancsak békebeli hely: a berendezés 1932 óta változatlan, a sör- alátét porcelán, a sarokban esténként helyi férfiak nótáznak harmonikakísérettel. Ha éhesek vagyunk, rendeljünk vadast knédlivel, ha úgy érezzük, hogy kevesebbel is beérjük, kérjünk a sör mellé márványsajtos pirítóst.

Cesky Krumlovból érdemes átruccanni a közeli Ceske Budejovicébe, akár menetrendszerű autóbusszal is. A kis- város főtere mellett a sörgyár látogatóközpontját ajánlatos megnézni, utána pedig köte- lező  beülni  a gyár éttermébe. A serpenyőben tálalt márványsajtos sült hús tócsival és sa- látával egyszerűen fenséges.

Ami pedig a pénztárcát illeti: az ételek olcsóbbak, mint itthon, egy korsó remek sört pedig 300400 forint közötti áron kapunk. És még valami: Cesky Krumlovban majdnem mindegyik vendéglőben, kocsmában rá lehet gyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!