20°
15°

Top 100 – Zala megye legnagyobb cégei, vállalkozásai

Tisztelt Olvasó!
Az, hogy ismét e sorokkal köszönthetjük olvasóinkat, bizonyítéka annak, hogy az országos és regionális elemzések mellett van létjogosultsága a zalai gazdaság teljesítményéről tágabb és árnyaltabb képet alkotó éves összegzéseknek is.
A Zala megyei TOP 50 társaság átlagos állományi létszáma
Cégadatok, 2015.
A 2015. évi gazdasági folyamatok alakulása Zala megyében a társasági adóbevallások tükrében
Az évről évre megjelenő, Zala megye kimagasló gazdasági szerepű vállalatait felvonultató TOP 100 Magazin egyszerre az állandóság és a változás szimbóluma.
A növekedést és a foglalkoztatást szolgálva
A Zala Megyei Önkormányzat meghatározott célok mentén igyekszik a legtöbb fejlesztési forrást megszerezni a megye gyarapodása érdekében. A megvalósítandó projektek esetében az a legfontosabb, hogy az abban elért eredmények minél nagyobb mértékben hasznosuljanak a Zalában élők számára, mondja dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.
Ahol egy év 130 millió kilométer
Több éve a megyei TOP-lista élén áll a nettó 35 milliárd forintot meghaladó árbevételű Gartner Intertrans Hungária Kft. Ez nemcsak az adott cég, hanem általában a szállítás, a logisztika egyik legfontosabb részének súlyát is jelzi a gazdaságon belül. Köves Lászlótól, a társaság ügyvezetőjétől kérdeztük, hogy a szállítási módok között mekkora a szerepe a közúton történő fuvarozásnak?
Bizonytalan tényezőkhöz is alkalmazkodni kell
Nyolc éve működik a keszthelyi székhelyű ALV Logistic Kft., mely – mint neve is mutatja – logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozik, elsősorban a mezőgazdasági ágazatban. Nagyrészt a dunántúli területeken dolgoznak, de exporttevékenységet is végeznek.
Huszonnégy éve úton
Fontos a fejlődés, de csak bizonyos határok között – vallja az építőanyag-kereskedelemmel és közúti árufuvarozással foglalkozó vállalkozó, Kulifai Zoltán. A zalaszentgróti férfi nem csak vállalkozását vezeti, hanem teherautóit is: a mai napig is sok fuvart személyesen teljesít a cég irányítása mellett.
Tapasztalat, elhivatottság, szaktudás
Főként olaj- és gázipari szervizszolgáltatásokkal foglalkozik a lovászi székhelyű Oiltech Kft. 1994-ben 100%-os MOL tulajdonú vállalatként alakult meg az Oiltech Kft., majd az 1997-es privatizáció sorát követően az ezredfordulóra ért el olyan szakmai elismertséget a piacon, hogy a külföldi és hazai olajipari befektetők egyik jelentős gyártó-kivitelező partnere és mintegy százfős szakembergárda munkaadója lett. A cég életét a rugalmasság, az átalakulás és a gazdasági viszonyokhoz való alkalmazkodás jellemzi.
Van értelme tartozni valahova
A zalaegerszegi Komplexvill Kft. a kamarai rendszer kezdete óta tagja a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. Mint Boczkó Rudolf ügyvezető mondja, tagságuk azóta folyamatos.
A Zala megyei TOP 100 társaság nettó árbevétele
Cégadatok, 2015.
Zala megye TOP 3 kiemelkedő vállalkozásai kistérségenként
Cégadatok, 2015.
The economic role of corporations in Zala county by corporate tax declarations
8896 companies with double-entry bookkeeping submitted corporate income tax declaration in Zala County. The number of enterprises decreased slightly compared to the previous year, because possibilities offered by favourable tax forms (kata, kiva) were attractive to many taxpayers. The enterprises operating in Zala county make up 2,2% of the companies of the country, this rate is the same as the previous year rate.
Tonnák, kilométerek, bérek és bevételek
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 2016 II. negyedévében az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 5,1 százalékkal nőtt 2015 II. negyedévéhez viszonyítva. A helyközi személyszállítás utaskilométer-teljesítménye 3,7 százalékkal bővült, a helyi személyszállításé 0,4 százalékkal csökkent. A tárgyidőszakban 86 ezer közúti járművet helyeztek első alkalommal forgalomba Magyarországon, 23 százalékkal többet a 2015. II. negyedévinél.
Csak annyit ígérnek, amennyit teljesíteni tudnak
Igazi családi vállalkozásként indult, mára azonban egy csaknem félszáz embernek munkát és kenyeret adó céggé nőtte ki magát a Szmodics és Társa Bt. A siker titka Szmodics Zoltán ügyvezető szerint a szakértelem és az emberközpontúság harmonikus egysége.
Rugalmasan, a megrendelői igényekhez alkalmazkodva
Induláskor a belföldi árufuvarozás volt a fő profilja a családi vállalkozásként 1995-ben alapított Ujj Trans Kft.-nek, ma azonban ennél jóval komplexebb szolgáltatást végeznek. A közúti áruszállítás továbbra is fontos tevékenységük maradt, a 40-50 millió forintos éves árbevételüknek mintegy 40 százaléka származik ebből a szegmensből.
Amikor nem esik messze az alma a fájától
Magyarországon a nagyvállalati szektoron belül a családi tulajdonú vállalatok a GDP több mint felét adják, és a dolgozók felét foglalkoztatják.
Gyógyítás és vendéglátás
A zalakarosi Virág családról két dolog biztos beugrik az embereknek. Az egyik az állatok professzionális gyógyítása, a másik a szíves vendéglátás. A hotel illetve a rendelő irányításában ma már a fiatalok is aktív szerepet vállalnak.
Megbecsülték, és az égiektől is kapott segítséget
Gépalkatrészek gyártásával és fémforgácsolással foglalkozik már évtizedek óta Mazzag Albert. A neves autógyárak beszállítójaként is működő vállalkozásban már jó ideje fia, Zoltán is dolgozik.