TOP 100 Zala megye gazdasága
A megye legnagyobb cégei, vállalkozásai a 2016. év eredményei alapján. Kattintson, és lapozza át a kiadványt!
Tisztelt Olvasó!
Zala megye gazdaságának teljesítményéről, a helyi vállalkozásokról évről évre alapos elemzést kínál a zalai TOP 100 kiadvány.
A Zala megyei TOP 50 társaság átlagos állományi létszáma
2016 évben (fő)
A 2016. évi gazdasági folyamatok alakulása
Zala megyében a társasági adóbevallások tükrében
Történelmi pillanatokat élhetnek meg a zalaiak
Jelentős fejlesztési források állnak rendelkezésre Zalában ahhoz, hogy tovább gyarapodjon a megye. Minderről a Zala Megyei Közgyűlés elnökével, dr. Pál Attilával beszélgettünk.
Nincs kis munka és nagy munka, csak munka
A régiből újat, a tulajdonos számára meguntból vonzót varázsolni külön szakterület. A felújítás szó nem is fejezi ki teljesen az olyan átfogó átalakításokat, amiket a zalaegerszegi Picto-Mix Kft. valósít meg.
Megújulás és alkalmazkodás
A 2015-ös kiugróan jó gazdasági évet követően a jövő esztendőnek is remek kilátásokkal vághat neki a zalakarosi székhelyű Szabadics Zrt.
Zalakerámia Zrt. megkerülhetetlen résztvevője a magyar építőipari piacnak
Megkerülhetetlen résztvevője a magyar építőipari piacnak a két gyáregységgel, a Zala megyében található tófeji, valamint a romhányi telephellyel rendelkező Zalakerámia Zrt. Piacvezető szerepe nemcsak a gyártott mennyiségben, hanem az elnyert projektek számában is megmutatkozik.
Szoros együttműködésben a kamarával
Gyakorlati képzőhelyek minősítésében részt vevő szakemberként már családi vállalkozása indítása óta együttműködik a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával Varga Sándor.
Addig üti a vasat, amíg meleg
A zalaszentbalázsi kovácsmester munkáit szerte az országban ismerik
A reálbér növekedése fűti a gazdaságot
Parragh László szerint le kell bontani a felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határt
A Zala megyei TOP 100 társaság nettó árbevétele
Cégadatok – 2016 évben, millió Ft-ban
Zala megye TOP 5 kiemelkedő vállalkozásai kistérségenként
Cégadatok – 2016.
The economic role of corporations in Zala county by corporate tax declarations
In 2016, 8625 county-based companies with double-entry bookkeeping submitted corporate income tax declaration.
Megragadni a lehetőségeket
Az Ács és Társa Építőipari Kft.-nél az év minden időszakában igazi nagyüzem van.
Nyolcéves csúcsára erősödött a szektor
Idén augusztusban rekordmértékben, 36,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés éves alapon, a nemzetközi összehasonlításban is kimagasló emelkedés a szakértők szerint az esztendő hátralevő részében is folytatódhat. Az év első nyolc hónapjában 27,9 százalékkal bővült a volumen az egy évvel korábbihoz képest.
Stadiontól a vasútállomásig – A ZÁÉV kiemelt nagy projektek megvalósítására készült fel
A tavalyi TOP 100 kiadvány arról tanúskodik, hogy a ZÁÉV Zrt. 2014-ben és 2015-ben is növelte nettó árbevételét, 13,3 milliárd forintról 14,9 milliárd forintra. Ezzel a 2016-os zalai TOP 100 cég között a hatodik helyen szerepelt az építőipari vállalkozás. Hogyan tovább?
A minőség a legfontosabb
A magas- és mélyépítési munkákon túl műszaki mentés és szállítmányozás is szerepel a LE-KO Kft. szolgáltatásai között
Az építőgépektől a játéktervezésig
Még ma is jól működnek, szinte elnyűhetetlenek azok a csempevágók, térkőroppantó gépek, amelyeket Zuggó József fejlesztett ki 1980-ban, illetve a 90-es évek elején, és gyártotta, illetve folyamatosan továbbfejlesztve még mindig gyártja őket egyéni vállalkozóként, fiával.
Szépít, tanít, tanul
Major Barbara mestervizsgára készül, célja, hogy vizsgabiztos lehessen.

2016 Top 100 – Zala megye legnagyobb cégei, vállalkozásai

Tisztelt Olvasó!
Az, hogy ismét e sorokkal köszönthetjük olvasóinkat, bizonyítéka annak, hogy az országos és regionális elemzések mellett van létjogosultsága a zalai gazdaság teljesítményéről tágabb és árnyaltabb képet alkotó éves összegzéseknek is.
A Zala megyei TOP 50 társaság átlagos állományi létszáma
Cégadatok, 2015.
A 2015. évi gazdasági folyamatok alakulása Zala megyében a társasági adóbevallások tükrében
Az évről évre megjelenő, Zala megye kimagasló gazdasági szerepű vállalatait felvonultató TOP 100 Magazin egyszerre az állandóság és a változás szimbóluma.
A növekedést és a foglalkoztatást szolgálva
A Zala Megyei Önkormányzat meghatározott célok mentén igyekszik a legtöbb fejlesztési forrást megszerezni a megye gyarapodása érdekében. A megvalósítandó projektek esetében az a legfontosabb, hogy az abban elért eredmények minél nagyobb mértékben hasznosuljanak a Zalában élők számára, mondja dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.
Ahol egy év 130 millió kilométer
Több éve a megyei TOP-lista élén áll a nettó 35 milliárd forintot meghaladó árbevételű Gartner Intertrans Hungária Kft. Ez nemcsak az adott cég, hanem általában a szállítás, a logisztika egyik legfontosabb részének súlyát is jelzi a gazdaságon belül. Köves Lászlótól, a társaság ügyvezetőjétől kérdeztük, hogy a szállítási módok között mekkora a szerepe a közúton történő fuvarozásnak?
Bizonytalan tényezőkhöz is alkalmazkodni kell
Nyolc éve működik a keszthelyi székhelyű ALV Logistic Kft., mely – mint neve is mutatja – logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozik, elsősorban a mezőgazdasági ágazatban. Nagyrészt a dunántúli területeken dolgoznak, de exporttevékenységet is végeznek.
Huszonnégy éve úton
Fontos a fejlődés, de csak bizonyos határok között – vallja az építőanyag-kereskedelemmel és közúti árufuvarozással foglalkozó vállalkozó, Kulifai Zoltán. A zalaszentgróti férfi nem csak vállalkozását vezeti, hanem teherautóit is: a mai napig is sok fuvart személyesen teljesít a cég irányítása mellett.
Tapasztalat, elhivatottság, szaktudás
Főként olaj- és gázipari szervizszolgáltatásokkal foglalkozik a lovászi székhelyű Oiltech Kft. 1994-ben 100%-os MOL tulajdonú vállalatként alakult meg az Oiltech Kft., majd az 1997-es privatizáció sorát követően az ezredfordulóra ért el olyan szakmai elismertséget a piacon, hogy a külföldi és hazai olajipari befektetők egyik jelentős gyártó-kivitelező partnere és mintegy százfős szakembergárda munkaadója lett. A cég életét a rugalmasság, az átalakulás és a gazdasági viszonyokhoz való alkalmazkodás jellemzi.
Van értelme tartozni valahova
A zalaegerszegi Komplexvill Kft. a kamarai rendszer kezdete óta tagja a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. Mint Boczkó Rudolf ügyvezető mondja, tagságuk azóta folyamatos.
A Zala megyei TOP 100 társaság nettó árbevétele
Cégadatok, 2015.
Zala megye TOP 3 kiemelkedő vállalkozásai kistérségenként
Cégadatok, 2015.
The economic role of corporations in Zala county by corporate tax declarations
8896 companies with double-entry bookkeeping submitted corporate income tax declaration in Zala County. The number of enterprises decreased slightly compared to the previous year, because possibilities offered by favourable tax forms (kata, kiva) were attractive to many taxpayers. The enterprises operating in Zala county make up 2,2% of the companies of the country, this rate is the same as the previous year rate.
Tonnák, kilométerek, bérek és bevételek
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 2016 II. negyedévében az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 5,1 százalékkal nőtt 2015 II. negyedévéhez viszonyítva. A helyközi személyszállítás utaskilométer-teljesítménye 3,7 százalékkal bővült, a helyi személyszállításé 0,4 százalékkal csökkent. A tárgyidőszakban 86 ezer közúti járművet helyeztek első alkalommal forgalomba Magyarországon, 23 százalékkal többet a 2015. II. negyedévinél.
Csak annyit ígérnek, amennyit teljesíteni tudnak
Igazi családi vállalkozásként indult, mára azonban egy csaknem félszáz embernek munkát és kenyeret adó céggé nőtte ki magát a Szmodics és Társa Bt. A siker titka Szmodics Zoltán ügyvezető szerint a szakértelem és az emberközpontúság harmonikus egysége.
Rugalmasan, a megrendelői igényekhez alkalmazkodva
Induláskor a belföldi árufuvarozás volt a fő profilja a családi vállalkozásként 1995-ben alapított Ujj Trans Kft.-nek, ma azonban ennél jóval komplexebb szolgáltatást végeznek. A közúti áruszállítás továbbra is fontos tevékenységük maradt, a 40-50 millió forintos éves árbevételüknek mintegy 40 százaléka származik ebből a szegmensből.
Amikor nem esik messze az alma a fájától
Magyarországon a nagyvállalati szektoron belül a családi tulajdonú vállalatok a GDP több mint felét adják, és a dolgozók felét foglalkoztatják.
Gyógyítás és vendéglátás
A zalakarosi Virág családról két dolog biztos beugrik az embereknek. Az egyik az állatok professzionális gyógyítása, a másik a szíves vendéglátás. A hotel illetve a rendelő irányításában ma már a fiatalok is aktív szerepet vállalnak.
Megbecsülték, és az égiektől is kapott segítséget
Gépalkatrészek gyártásával és fémforgácsolással foglalkozik már évtizedek óta Mazzag Albert. A neves autógyárak beszállítójaként is működő vállalkozásban már jó ideje fia, Zoltán is dolgozik.