Szentgyörgyvölgy

2015.08.21. 17:58

Közösségi kemencét avattak Szentgyörgyvölgyben

Szentgyörgyvölgy – A magyar államalapítás tiszteletére szervezett ünnepi műsort követően, péntek este avatták fel a község legújabb létesítményét, egy közösségi kemencét.

Gyuricza Ferenc

A délután öt órakor kezdődött nagyszabású program a Magyarnak lenni nagy s szent akarat című ünnepi összeállítással kezdődött, amit a Göncölszekér Zenés Vándorszínház mutatott be, majd ezt követően Hodánics Péter Csaba református lelkipásztor és Páli Zoltán csesztregi plébános közösen áldották meg az önkormányzati épület és a többfunkciós szolgáltató központ udvarán felépített kemencét.

– Egy közösségi tér létrehozása a célunk, ennek lenne az első létesítménye ez a kemence – foglalta össze Varga Zsuzsanna, az őrségi település polgármestere. – A későbbiekben szeretnénk létrehozni ugyanitt a pajtát, ami programoknak, közösségi találkozóknak adna helyet, de a terveink közt szerepel egy ajándékbolt nyitása is, ahol helyi termékeket árusítanánk.

Varga Zsuzsanna hozzátette, a községben élők részéről már korábban igényként merült fel, hogy legyen havonta legalább egy közösségi program, ahol beszélgetéssel vagy közös sütés-főzéssel tölthetik el idejüket. Emellett a kemencét családi és baráti programra, egyéb társasági rendezvényekre is igénybe lehetne venni.

– Úgy alakítottuk ki, hogy ne csak pizza, kenyér, perec vagy éppen lángos sütésére legyen alkalmas, de akár húsételek sütésére is – folytatta a polgármester. – A következő közösségi rendezvényünk, amit itt szeretnénk tartani, a szeptemberi hagyományos falunap lesz, reményeink szerint az időjárás is kegyes lesz majd hozzánk.

A polgármester kérdésünkre azt is elmondta: a kemencét teljes egészében önerőből, a Start munkaprogram keretében, építették meg. A munkálatokat egy helybéli kőműves mester, Hári Tamás irányította. A kemence mellé egy szabadtéri tűzhelyet, régi nevén sparheltet is beépítettek, s egy külön bográcsozó helyet is kialakítottak. Ez utóbbit már egy korábbi alkalommal birtokba vették, a kemencében azonban pénteken, a Szent István-nap apropóján sütötték ki az első pereceket és lángosokat.

Ezek is érdekelhetik