Sport

2015.06.10. 14:11

Cél a győri középdöntő - Gáll és Zele is tagja a magyar női Eb-csapatnak

Zalaegerszeg/Sopron - Szerdán a nyitóünnepséggel elkezdődött a magyar-román közös rendezésű 35. női kosárlabda Európa-bajnokság. A pénteken Sopronban rajtoló magyar válogatott egerszegi edzője, Gáll Tamás szerint tovább kell jutni a csoportból, de nem lesz könnyű.

Kerkai Attila

A rajt lázában ég már mindenki kezdte szerdán Gáll Tamás, a ZTE NKK női együttesének vezetőedzője, aki Stefan Svitek szövetségi kapitány segítője a magyar női válogatottnál. Együttesünk melynek tagja Zele Dorina, a ZTE erőssége is Sopronban, csoportmérkőzéseinek helyszínén gyakorolt már ezen a héten.

- A bő keretnek három játékosom is tagja volt, s akkor is azt mondtam, ha egy közülük itt lesz az Európa-bajnokságon, elégedettek lehetünk - mondta Gáll Tamás. - Nagy Dóra és Varga Zsófia a keretszűkítés után már nem készült velünk Zele Dorina viszont igen. Nyilvánvalóan nem lesz még főszereplő ezen az Eb-n, de a jövő embere, akinek kell a nemzetközi rutin, hogy fejlődjön. A válogatott öt és fél hetes felkészülésen jutott túl, ami rövid idő volt, de igyekeztünk elvégezni a feladatokat, és szerintem sikerült is.

A 12 fős keret (Czank Tímea, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Honti Katalin, Horti Dóra, Krivacsevics Tijana, Quigley Alexandria, Raksányi Krisztina, Simon Zsófia, Vajda Anna, Zele Dorina, Zsovár Orsolya) hétfőn lett teljes, ekkor érkezett meg a honosított Quigley, akit pár napja engedett el jelenlegi csapata, a Chicago Sky. Ami pedig a nemrég szült Fegyverneky Zsófiát illeti: a több mint 100-szoros válogatott játékos napról napra jobb formába lendül, és biztosan a hasznára lesz az együttesnek.

Zele Dorina a ZTE NKK fehér szerelésében. Számára a nemzetközi rutin megszerzésének helyszíne lehet az Európa-bajnokság Fotó: archív/Pezzetta Umberto

Az esélyekről szólva Gáll Tamás kemény csatákról és nagyon kemény sorozatról beszélt: négy nap alatt négy mérkőzés vár a magyar válogatottra.

- Csütörtökön szünnaposak leszünk, ami azzal jár, hogy onnantól már nem lesz pihenőnapunk a csoportmeccsek során - mondta a válogatott edzője. Pénteken a svédek ellen kezdünk, aztán szombaton a litvánok, vasárnap a spanyolok, hétfőn pedig a szlovákok következnek. Az első három közé kell kerülnünk, hogy elérjük célunkat a középdöntős szereplést. Csoportunkból a spanyolok kiemelkednek, de nagyon erős a svéd együttes is, hazai pályán viszont bravúrral legyőzhetjük őket. A litván és a szlovák válogatott nagyjából a mi szintünkön van, vagyis nagyon nehéz dolgunk lesz, de nem lehetetlen a küldetésünk. Én például nem csak erre a pár napra csomagoltam: egyikünk sem akar hazakullogni a csoportmeccsek után, hanem irány Győr, ahol a középdöntős meccseket rendezik.

A sportág történetében egyébként ez az első alkalom, hogy két ország közösen bonyolít le Eb-t, amin ráadásul először vesz részt 20 csapat. A június 28-án sorra kerülő budapesti döntő nyertese kvótát szerez a jövő évi riói olimpiára, míg a 2-5. helyezettek indulhatnak egy év múlva az ötkarikás játékokat megelőző selejtezőtornán.

A csoportmeccsek Magyarországon Sopronban, és Szombathelyen zajlanak, míg Romániában Kolozsváron, Nagyváradon és Temesváron. A középdöntős szakasz mérkőzéseinek helyszíne Győr és Debrecen lesz, majd a negyeddöntőktől a mezőny a budapesti Papp László Sportarénába költözik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!