Sport

2015.03.17. 13:45

Zalaegerszegi Biliárd SE: féltávnál maradt a második hely az NB I-ben és az NB II-ben is

Zalaegerszeg - A Zalaegerszegi Biliárd SE három éve két csapattal szerepel a nemzeti bajnokságokban. Az NB I-es alakulat tavaly az előkelő második helyet szerezte meg, míg a NB II-es csapat szintén második lett a Nyugati csoportban. Idei szereplésükről Novák Zoltán, az egyesület elnöke beszélt.

Kerkai Attila

– Az idei bajnoki évnek mindkét fronton úgy indultunk neki, hogy minimálisan hozzuk a tavalyi kiváló eredményt, de mindent megteszünk, hogy még jobbak legyünk – kezdte Novák Zoltán. – Tehát az NB II-ben a feljutást jelentő első helyen végezzünk, a felső osztályban pedig megnehezítsük a szegediek dolgát a címvédésben.

– Ennek tükrében miként alakult a szezon első fele?

– Gyakorlatilag a tavalyi teljesítményünket hoztuk. Reménykedtünk benne, hogy megnyerhetjük az NB II-t, de a legnagyobb ellenlábas, a Gyömrő két erős játékost igazolt, és legyőzött minket. Ezzel minimálisra csökkentek az esélyeink a feljutásra. Persze azért tavasszal is minden meccsen odatesszük magunkat, hogy egy esetleges gyömrői pontvesztés esetén mi nevessünk a végén. Az NB I-ben, mint az várható volt, a többi csapat legyőzése nem jelentett gondot, így magabiztosan fogadtuk a bajnok Szegedet. A mérkőzés ragyogóan indult, Cser-Kis Krisztián és Molnár Imre rendkívül izgalmas játékban, döntő partiban hozta a meccsét, Borsos László magabiztosan nyert. A többi összecsapás is szinte kivétel nélkül döntő partiba torkollott, amiből viszont a szegediek jöttek ki jobban, így fordítottak, és nyertek 5-3-ra. A mérkőzés nagyon magas színvonalú volt, de a szerencse elpártolt mellőlünk. De kiütközött a bajnok nagyobb meccsrutinja, illetve az, hogy nekik sokkal jobbak a felkészülési lehetőségeik.

– Mire gondol? Hiszen a csapatbajnoki találkozók mellett az önök játékosai is ott vannak az egyéni versenyeken. Mindez nem elég a rutinszerzéshez?

– Igyekszünk elmenni minden egyéni viadalra, legyen az országos bajnokság, vagy pontszerző verseny. Ezeken nem is teljesítünk rosszul, az országos ranglistán a legjobb tizenhatban öt egerszegi játékos található. Molnár Imre az 5., Borbás Bertold a 7., Cser-Kis Krisztián a 8., Borsos László a 12., Kovács Tamás pedig a 14. helyen áll. Ez azért is fontos, mert a szezon végén a legjobb 16 játékos a Mesterek Tornáján méri össze tudását. Ám ez csak 4-5 játékos, és mi szeretnénk mélyebb, szilárdabb alapokra támaszkodni. A szegedi körülmények, hozzáállás lenne a követendő példa. Ott tizenegy pool asztal áll a biliárdozók, versenyzők rendelkezésére. Heti rendszerességgel szerveznek helyi amatőr és „profi" versenyeket, ahol egyrészt alkalom van az amatőröknek tudást, rutint szerezni, így feljebb lépni, másrészt az igazolt játékosok folyamatosan verseny szituációban tudnak készülni. És nem utolsó sorban nagyon sok fiatalt – találkoztunk ott már hat éves srácokkal is – vonz a sok asztal, illetve a nyugodt, kulturált körülmények.

– Önök mennyi asztalon gyakorolnak, edzenek, és mennyi lenne az ideális?

– Jelenleg két versenyasztal áll a rendelkezésünkre. Egy nagyjából hatasztalos terem feltétlenül kellene, hogy a jelenlegi versenyzői keret megfelelően fel tudjon készülni, és elkezdhessünk építeni egy nagyobb létszámú utánpótlás bázist. Érdeklődésben nincs hiány, sokan megkeresnek bennünket, de sajnos a feltételek nem adottak ahhoz, hogy fiatalokból – pontosabban kezdőkből, hiszen ebben a sportban nem játszik akkora szerepet a kor – versenyzőket neveljünk. Vagy csak kulturált körülmények között szórakoztató elfoglaltságot biztosítsunk a biliárdot szerető embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!