Sport

2014.08.17. 17:30

A Nemzeti Vágta „előszele”: kapuvári győzelem született az ötödik Festetics Futamon

Gyenesdiás - A rendezvény rangjához méltó ünnepélyes külsőséggel kezdődött meg vasárnap az ötödik Festetics Futam, a Nemzeti Vágta regionális előfutama a Faludi síkon.

Góth Imre

A lovas versenyeknél megszokott szigorú orvosi ellenőrzésnek vetették alá a magyar fajtákból kikerülő, és legalább ötéves állatokat. A vágtára érkezőket közben színes kiegészítő programok szórakoztatták. A rendezők nagy figyelmet fordítottak a pálya előkészítésre és a biztonsági elemek elhelyezésére.

Amint a felvezető huszárok elhagyták a pályát, elhangzott a rajt vezényszó, a lovak pedig „kilőttek". Kemény kézzel kellett őket tartani, mert aki túl gyorsra vette az egyenest, a kanyarban könnyen kisodródhatott. A felkészült lovak és lovasok versenye sok izgalmas előfutamot hozott.

Miklós Luca (balról) és Hajcser Veronika küzdelme a gyenesdiási pályán. Látvány és izgalom. Fotó: Góth Imre

Az első futam hazai sikerrel zárult, a gyenesdiási Németh Szilvia (Cseles nevű lovával) mindenkit maga mögé utasított. Harmadik a cserszegtomaji Tarnai Renáta (és Koheilan Buzgó). A második előfutamban a keszthelyi Baráth Henriettától várta a helyi közönség a folytatást, de ő Déva Gidrán Olgi nyergében a negyedik lett, innen a kapuvári Somogyi József jutott a döntőbe. A záró futamban többször változott a sorrend, míg a hajrában Kozárdról Szabó Gábor állt az élre (Bajnok nyergében). és nyert az alsópáhoki Tóth Márton (Zsandár) előtt. Szabó a döntőtől visszalépett, lova megsérült.

A gyerekek körében kishuszár versennyel népszerűsítették a lovaglást és fej-fej melletti eredmény született: 1. Miklós Luca – Juhar nl., (Gyenesdiás), 2. Hajcser Veronika – Pitypang nl. (Gyűrűs), 3. Miklós Virág – Parázs nl., (Szentgyörgyvár).

Az előírt négyórás kötelező pihenőidőben gazdag programmal gondoskodtak a lovas élet népszerűsítéséről a rendezők. Huszár karusszel, fogathajtás, csikós bemutató, dámalovaglás, solymászbemutató, Hamza Viktória szabadidomítási bemutatója és Varga Miklós koncertje emelte a hangulatot.

A döntőben a jól helyezkedő Somogyi József szerezte meg a győzelmet. A második Németh Szilvia Gyenesdiást, míg a harmadik Tóth Márton Keszthelyt képviselheti szeptember 19-21-én, a budapesti Nemzeti Vágta döntőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!