Sport

2014.05.11. 17:40

Parsot ünnepelték

Zalaegerszeg - Az időjárás szempontjából felemásra sikerült a PSM Protech Hungary Kupáért kiírt kétnapos Magyarország Atlétikai Csapatbajnokság nyugati elődöntője. Győzött az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal felálló Pannon Príma névre keresztelt együttes, melynek a rendező Zalaszám-ZAC atlétái is tagjai voltak.

Kerkai Attila

 

A Magyar Atlétikai Szövetség az idén kiírt új rendszerű csapatbajnoksággal egyértelműen azt a célt tűzte maga elé, hogy a sportág népszerűsítését segítse elő. A szabályok szerint két szomszédos megye legfeljebb három klubja állhat össze egy csapattá, de bárki indulhat önállóan is. A Pannónia Príma névre keresztelt csapatban (Haladás, Dobó SE, Zalaszám-ZAC) kapott helyet az olimpiai bajnok szombathelyi Pars Krisztián, s a szombati napon egyértelműen ő volt a viadal sztárja. A londoni olimpia kalapácsvető bajnokának dobásaira sok néző is kíváncsi volt, ami érthető. A Dobó SE kiválósága nem maradt adós a jó eredménnyel, hiszen 79,05 méterig jutott.

- Nehéz úgy motiváltnak lenni, hogy nincsenek ellenfelek, de sikerült így is jó eredményt elérnem, aminek örülök - válaszolta később érdeklődésünkre. A szezont a jövő héten kezdem külföldön és szeretnék eljutni annyi versenyre, amennyire csak lehet. A fő cél az idei Európa-bajnokság, ahová védőként érkezem és szeretném megvédeni a címemet.

Pars Krisztián készülődik

Pars aztán ment autogramot osztogatni a nézőknek és persze gratulálni, méghozzá csapattársának, az ifjúsági korú Halász Bencének, aki 68,55 méterrel új ifjúsági rekordot ért el. A napfényes, remek időben rendezett szombati napon néhány számban születtek még jó eredmények. A 100 méteres női síkfutásban a győztes (12,04) Sorok Klaudia (Pannon Trió) mögött Ferenczi Melinda (ZAC, Pannon Príma) végzett másodikként (12,30), a harmadikon pedig a Keszthelyi VDSE atlétája, Horváth Lotti (12,67), aki klubjával a Bakony-Balaton névre keresztelt csapatot erősítette. A férfiak 100 méteres számában Németh Roland (Pannon Trió) nyert (10,74), Aranyics Bence (ZAC) a harmadik lett 10,88-as idővel. A 400-on győztes Móricz Bálint (Pannon Príma) 47,88-as ideje is jónak számít.

Vasárnap a szeles hűvös esőre álló időjárás miatt a körülmények meg sem közelítették az előző napit. A női kalapácsvetésben a VEDAC vb-8. helyezett versenyzője Orbán Éva (Bakony-Balaton) 67,78 méterig jutott. A férfi 110 méteres gátfutásban az egerszegi Szűcs Valdó (Pannon Príma) 14,55 mp-cel nyert ellenszélben, ami a körülményekhez képest elfogadható idő. Női 200 méteren a ZAC atlétája, Ferenczi Melinda győzött 24,98-as idővel, ebben a számban a keszthelyi Horváth Lotti 25,74 mp-vel, ugyancsak ellenszélben a második helyen végzett.

Szűcs Valdó, a ZAC versenyzője halad a győzelem felé a 110 méteres gátfutásban

A végeredmény 40 szám után alakult ki és a Zalaszám-ZAC-ot is magába foglaló Pannon Príma együttese nagy csatában győzött a KVDSE tagjait is felvonultató Bakony-Balaton csapata előtt. A PSM Potech Hungary Kupát a győztes csapat Panker Endre ügyvezető igazgatótól és Balaicz Zoltán Egerszeg alpolgármesterétől vehette át. Az első hat csapat jutott be a szeptemberi országos döntőbe.

A nyugati elődöntő továbbjutói: 1. Pannon Príma 421 pont, 2. Bakony-Balaton 415, 3. FTC-KSI-BSC 384, 4. Pannon Trió 348, 5. TFSE 252, 6. Tolna 236.5.

A zalaegerszegi verseny második napjára megérkezett Gyulai Miklós, a MASZ elnöke is, aki örült, hogy a '70-es évek elején megszűnt csapatbajnokság újraindult, s ezzel új színt hozott a magyar atlétikába.Még egy jó hírrel szolgált az elnök, hiszen elmondta, hogy a sportág fejlesztési programjában szerepel a zalaegerszegi rekortán felújítása is és a megvalósítás akár már jövőre elkezdődhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!