Sport

2014.05.10. 13:43

Pars Krisztián nagy dobása Egerszegen

Szombaton az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztián részvételével rendezték meg a PSM Protech Hungary Kupáért kiírt magyar atlétikai csapatbajnokság nyugati elődöntőjének nyitószámát.

Kerkai Attila

A Magyar Atlétikai Szövetség  az idén kiírt új rendszerű csapatbajnoksággal  egyértelműen azt a célt tűzte maga elé, hogy a sportág népszerűsítését segítse elő. A szabályok szerint   két szomszédos megye legfeljebb három klubja állhat össze egy csapattá, de bárki indulhat önállóan is. A Pannónia Príma névre keresztelt  csapatban (Haladás, Dobó SE, Zalaszám-ZAC) kapott helyet az olimpiai bajnok  szombathelyi Pars Krisztián, aki miközben versenyére készülődött, Csarankó Lászlóval, az egerszegi viadal versenyigazgatójával beszélgettünk. Az N. Olajbányász és a ZTE korábbi tízpróbázója is résztvevője volt a régi csapatbajnokságoknak, aki ezeket is felidézte.

–  Szép idők voltak és általában a fővárosban rendezték őket ügyességi csapatbajnokság néven  – hallottuk Csarankó Lászlótól. – De más rendszerű volt az,  mi általában az ugrószámokban jeleskedtünk és az Olajbányász csapataival volt, hogy a dobogó közelébe  jutottunk. Parti Tiborral, Dóczi Ferenccel, Steindl Józseffel, Bene Csabával, Kandár Tiborral és Béres Sándorral mindig eredményes csapatot alkottunk.

Pars Krisztián az egerszegi dobókörben a győztes kísérlete közben (Fotó: Szekeres Péter)

Pars Krisztián dobásaira aztán szép lassan érkeztek a nézők is, ami érthető. Nem mindennap látogat olimpiai bajnok a Városi Sportcentrumba. A  Dobó SE kiválósága  nem  maradt adós a jó eredménnyel, hiszen 79,05 méterig jutott.

– Nehéz úgy motiváltnak lenni, hogy nincsnek  ellenfelek, de sikerült így is jó eredményt elérnem, aminek örülök – válaszolta később  érdeklődésünkre. – A szezont a jövő héten kezdem külföldön és szeretnék  eljutni annyi versenyre, amennyire csak lehet. A fő cél az idei Európa-bajnokság, ahová védőként érkezem és szeretném  megvédeni a címemet.

Pars aztán ment autogrammot osztogatni a nézőknek és persze  gratulálni, méghozzá csapattársának,  az ifjúsági korú Halász Bencének, aki 68,55 méterrel új ifjúsági rekordot ért el. A régit (68,46 m) még 2001-ben állították fel, ráadásul ugyancsak Egerszegen,  a szintén szombathelyi Horváth Jószef jóvoltából.

A csapatbajnokságon a másik zalai klub, a KVDSE a Bakony-Balaton névre keresztelt  (a VEDAC és a Pápa alkotja még) csapatba társult be. A küzdelmek a szombati nap után vasárnap folytatódnak az egerszegi rekortánon és az első hat csapat jut be a szeptemberi országos döntőbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!