Sport

2014.05.31. 17:52

Halász Bence: kvóta a világ legjobb eredményével

Baku – Az augusztusi ifjúsági olimpia európai atlétikai kvalifikációs versenyén kvótát szerzett Halász Bence, a Dobó SE kalapácsvetője – minden idők legjobb ifjúsági eredményével.

Horváth Erika

A bakui kvalifikációs viadal második napjának vasi vonatkozású eredményei közül az élre kívánkozik Halász Bence teljesítménye, aki a kalapácsvetés fináléjában már az első, 79,49 méteres dobásával is nyert volna, ám másodikra eddig még sohasem látott távolságra dobta az 5 kilós kalapácsot. A 87,16 méter minden idők legjobb ifjúsági, U18-as eredménye. (Az argentin Joaquín Gómez tavaly elért 85,38-os rekordját adta át a múltnak.) A még nem egészen 17 éves Bence csaknem három méterrel javította meg legjobbját. Nagyszerűen szerepelt klubtársa, Szentivánszky Péter is, aki 72,10 méteres egyéni csúcsával negyedik lett – sajnos mégsem mehet az olimpiára, mert egy nemzetből egy számban csak egy versenyző indulhat. Halász Bence a diszkoszvetés vasárnapi  döntőjében is szerepelhet, hiszen a szombati selejtezőben első kísérletére túldobta az 56 méteres szintet, 58,05-ot ért el. Ez Németh László és Németh Zsolt tanítványán kívül csupán három  versenyzőnek sikerült.

A lány kalapácsvetők selejtezőjében a veszprémi Bácskay Zsófia volt a legjobb, 69,32 méterrel (3 kilós a lányok kalapácsa). A Dobó SE-s Németh Eszter a B csoportban 20 centire elmaradva egyéni csúcsától 57,11 méterrel ötödik lett. Ez az összesítésben a 13. helyet jelentette, azaz Eszter éppen kicsúszott a 12-es döntőből.

A lány 3000 méteren indulhatott a SZoESE  futója, Molnár Zita. Kívés István tanítványa nem tudta felrúgni a papírformát, 10:25,11 perccel a kilencedik helyen végzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!