Sport

2014.04.14. 16:35

Élet a tabella két végén...

Nagykanizsa - Mikor máskor szerezze meg egy csapat a bajnoki címet, mint egy megyei rangadó alkalmával? Ezt tette az Aquaprofit Nagykanizsai TSK is a sakkozók NB I-es pontvadászatában, az „ősi” rivális Zalaegerszegi Csuti Hydrocomp SK elleni zalai rangadón.

A mérkőzést a házigazda nagykanizsaiak nyerték 7,5:4,5-re. A meccs utáni pillanatokban is nyilvánvalónak tűnt, hogy a megyeszékhelyieknek így roppant nehéz lesz az utolsó fordulóban olyan eredményt produkálniuk, ami a benn maradáshoz szükséges. Nem sokkal később pedig már biztossá vált az is, hogy a kanizsaiak a megszerzett pontoknak köszönhetően megvédik címüket, és összességében hetedszer (sorozatban hatodik alkalommal) lettek az NB I bajnokai.

– Azért térjünk vissza a találkozóra, mely egy óra játék eltelte után kezdte azt a régi, „megyei rangadós" hangulatot idézni – pillantott vissza a vasárnap délutánra Papp Nándor, a Kanizsa csapatvezetője. – Tényleg derbit játszottunk, s csak ismételni tudom önmagam: amelyik csapat úgy tud játszani, mint tette azt a Csuti, nem létezik, hogy a kiesés ellen kell hogy küzdjön.

– Talán mindig a kanizsaiakkal kellett volna játszanunk az idényben – replikázott Horváth Tamás, a Csuti szakmai vezetője. – Én is úgy gondolom, hogy a magasabb szinthez fel tudtunk nőni a dél-zalai meccsen, csak sajnos ez a katasztrofális őszünkön nem segít...

A harmadik és negyedik szereplő itt lépett a képbe, hiszen nem sokkal a nagykanizsai párharc után derült ki, hogy a Paksot otthonában 7:5-re legyőzte a Budapesti Titánok, ami azt jelentette, hogy az Aquaprofit-NTSK megszerezte a bajnoki címet, hiszen a tabellán tizenkét pontra nőtt az előnye a Duna-partiak előtt.

– Amikor mindez kiderült, a játékosaink jó része már úton volt hazafelé, így egyelőre nem tudtunk együtt ünnepelni – folytatta Papp Nándor. – Nem számíthattunk erre a fejleményre, és nem kis dolog egy ilyen rövid bajnokságban egy fordulóval a vége előtt a címet ünnepelni.

– Ha a Haladás, a Paks és most a Kanizsa elleni teljesítményünket nézem, majdnem ötpontos átlaggal bírunk, s ezt végig hozva a 4-6. hely környékén állnánk – így Horváth Tamás. – Viszont tudomásul kell vennünk, ebben a szezonban nincs lefelé kilógó csapat, mert például a Makó is simán beerősített több szerb nemzetközi mesterrel. Számunkra az a tanulság: ha nincs húzóembered – 12 tábla esetén legalább három ki-emelkedő játékos – megette a fene az egészet. Nálunk csak Mészáros Tamás volt ebben az idényben ilyen, így nagyon úgy tűnik, hogy 1971-től íródó NB I-es történetünkben effektív először esünk ki, hiszen tavaly csak szüneteltettük első osztályú tagságunk.

– Kántor Gergely 8 meccsen szerzett 6,5 pontjával messze kiemelkedik, s nincs kizárva, hogy az NB I legjobb pontszerzője lesz – mondta Papp Nándor. – Gyakorlatilag nem volt gyenge teljesítményünk, sakkozóink majd mindegyike 50 százalék feletti mutatóval bír. A kissé nehézkes kezdés után gyorsan egyenesbe jöttünk.

Kapcsolódó hír:

Nagy csata a zalai rangadón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!