Sport

2013.12.29. 15:30

Évzáró versenyt tartott a PLE

Zalaegerszeg - Három országból több mint hatvan sportlövő vett részt tegnap a helyi Polgári Lövész Egylet évzáró viadalán.

Varga Andor

A hagyományos - először 18 éve megrendezett - viadal a szokott kiváló hangulatban telt, azért is, mert a házigazda PLE Zalaegerszegnél elmondhatják: talán történetük legjobb szezonját zárják.

-A versenyszezon végére mi igazán a jövő év elején teszünk pontot, hiszen akkor derül majd ki, hogy az olimpiai pontszámítás alapján hányadik helyet szerezzük meg az egyesületi rangsorban - mondta Góra Balázs, a PLE elnöke, aki azonban reméli: a több mint 80 egylet közt a kiemelkedően jó tavaly második helyet sikerül megismételni. Ezt ígéri az éremgyűjteményük: országos bajnokságokon versenyzők 2013-ban 5 arany, illetve 8-8 ezüst és bronzérmet szereztek.

Vasárnapi nagyüzem az Ebergényi úton. A lőállásban (balról): Horváth August, dr. Horváth Helga és Gerencsér Miklós  Fotó: Katona Tibor

-Az elmúlt versenyszezon rosszul kezdődött számunkra, hiszen márciusban, az emlékezetes, nagy havazás miatt a légfegyveres országos bajnokságra nem tudtak elutazni a versenyzőink - emlékeztetett Góra Balázs. Az elmúlt években innen mindig több dobogós helyezéssel tértek haza a mieink, vélhetően így lett volna az idén is, és akkor az összteljesítmény még szebb lenne. Igaz, később az újonnan belépett gyorstüzelő szakág tagjai gondoskodtak a pótlásról . Kétszeresen is váratlanul jó eredmények ezek, a fiúk ugyanis úgy készülnek nálunk, s érnek el aztán jó eredményeket, hogy a tréningekhez valójában meg sincsenek a szakágban megfelelő feltételek.

Az elnök szót ejtett egy 2013 végi rossz hírről is: a PLE első számú versenyzője, a válogatottban is bizonyított Tátrai Miklós ugyanis elhagyja a klubot, a fővárosba, a Honvédhoz szerződik. Ám az egerszegiek Góra Balázs szerint ebben is megtalálták a pozitívumot.

Zajlik az eredmények értékelése. Három országból több mint hatvan lövész versenyzett Egerszegen Fotó: Katona Tibor

-Egyfelől persze nem jó érzés, hogy a legjobbat nem tudjuk megtartani. Másrészt azonban örülünk annak, hogy Miki megkapja a jobb lehetőségeket másutt. Így fejlődhet, és befuthatja azt a pályát, amire a tehetsége őt predesztinálja. A talentum, amit mindentől függetlenül mi fedeztünk fel, és kezdtünk el csiszolni. Tátrai a klubváltástól függetlenül továbbra is ezen a lőtéren edz, és mi minden segítséget megadunk neki.

A vasárnapi viadalon szlovén és horvát indulók is voltak, de a zöme persze Zalából sereglett össze. Az eredményhirdetésen ezúttal is sok tréfás díj várta a dobogósokat.

Az évzáró viadal legjobbjai. Légkpuska, 20 lövés, férfiak: Havasi Ferenc (PLE) 189 kör. Légpisztoly, 20, nők: Békevári Lilla (Befag Keszthely) 176. Férfiak: Csali János (Keszthely) 185. Kiskaliberű sportpisztoly, férfiak: Tátrai Miklós (PLE) 195. Központi gyújtású sportpisztoly: Marton Péter (PLE) 184. Mariette: Simon László (PLE) 88. Webley: Nagy György (PLE) 84. Yellowboy: Nagy György 94. Trapper: Szili János (Alba Volán) 91.

A PLE Zalaegerszegnél büszkék rá, hogy minden problémát megoldanak saját erőből egyet leszámítva. Bázisuk, az Ebergényi úti lőtér laposteteje mára elveszítette ellenálló képességét a nedvességgel szemben, s eljutott arra a szintre is, hogy foltozással a helyzet nem javítható. Az alapterület 600 négyzetméter, így a felújítás nagyságrendje meghaladja a klub lehetőségeit. Góra Balázs elmondása szerint a gondot a jövő évben mindenképp orvosolni kell, s vélhetően a sportág országos szövetsége is segít, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlan újra nedvességmentes legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!