Sport

2013.08.29. 16:15

Az Andráshida megtett mindent, a ZTE FC-vel kapcsolatban van hiányérzet

Vereség és vereség között is óriási lehet a különbség, ami szerdán is bebizonyosodott... A labdarúgó Magyar Kupában pályára lépett két zalai együttes közül az Tarr Sprint Andráshida búcsúja a vállalható kategóriába tartozik, a ZTE FC veresége a kiábrándító jelzővel illethető.

Kerkai Attila

Kezdjük is a Tarr Sprint Andráshida -Puskás FC találkozóval, amely a papírformának megfelelő eredményt hozta, ugyanis az élvonalban újoncként szereplő felcsútiak vezettek már 3-0-ra is, míg végül a végén az Andráshida 3-2-re feljött. Ez maradt a végeredmény, és kiesett a Hida, de a meglévő különbséget játékosai végig igyekeztek lelkesedéssel kompenzálni. Sőt, időszakonként a zalaiaknak volt több lehetőségük, ezért a búcsú és a kiesés az Andráshida esetében semmiképpen sem a tartozik a csalódás kategóriába.

Aztán szerdán este következett a ZTE FC Ajka találkozó, amely a fogadkozások szintjén zalai továbbjutást ígért. De csak azon... A ZTE FC megint nem tudott átlépni saját árnyékán és a 2-1-es vendégsikert a kék-fehérek szurkolói is nehezen élték meg. A két csapat szombati bajnoki találkozója óta (2-2) gyakorlatilag semmit sem változott a helyzet. A ZTE FC sablonos és monoton futballja megmaradt, még azzal együtt is, hogy az első félidő egyes szakaszaiban tényleg úgy tűnt, hogy képes lehet Simon Antal együttese pozitív irányba változtatni ezen. Amikor aztán Pavicevic kihagyta az ellene megítélt büntetőt, onnantól kezdve jöttek a felívelések, amely az ellenfelek számára már nyitott könyv, mert a hórihorgas montenegróit vagy elérik ezek a labdák, vagy sem... Ha igen, az jó százalékkal gólveszélyt jelent, ha meg nem, akkor látszólag elfogyott a tudomány.

Leginkább viszont a mindig szükséges lelkesedést, és alázatot nem tapasztaltuk a zalai játékosokon. Pontokat elhullajtva kezdte a csapat a bajnokságot, ami után egy ilyen mérkőzésen azt lehetett volna várni, hogy felszántják játékosai a pályát, ehelyett egyfajta kényelmes futballal rukkoltak ki. Márpedig egy olyan csapatnak, amelynek elvileg komoly céljai vannak és ott akar lenni az NB II élcsoportjában, ilyet nem engedhet meg magának. Elvileg versenyhelyzet van az egyes posztokért, de most úgy tűnik, hogy csupán a csapat fiataljai számára... Ami rendjén is volna, ha az előttük lévők sokkal jobb teljesítményt nyújtanának, ám az eddig játszott két bajnoki és a szerdai kupamérkőzés alapján nem nagyon lehet kiemelni senkit sem játékáért. Nem értettük például, hogy a szombati bajnoki találkozón a második negyvenöt percre beállt és lendületesen futballozó, gólt szerző Babati Benjamin miként kapott csupán az utolsó öt percben lehetőséget a játékra, miközben csapata csak szenvedett a pályán. De említhetnénk Szegleti Gergelyt is, aki tavasszal ha nem is alapemberré vált, de már sokat tett hozzá a játékhoz. Ő 15 percet kapott egy ilyen mérkőzésen. Hangsúlyozzuk, egy ilyen mérkőzésen. Mert ha azt láttuk volna a pályán, hogy a csapat tagjai futnak, ütköznek, visszazárnak és küzdenek, senkiben nem merülnének fel ezek a kérdések. Tudjuk, hogy Simon Antal vezetőedzőé a döntés joga és a felelősség is. Mindez rendjén van, hiszen az ő kezében van a karmesteri pálca, s a futball nem a demokráciáról szól, amit kívánságműsorrá lehet változtatni, hogy mindenki beleszólhasson. Viszont a ZTE FC eddigi teljesítménye messze van a meggyőzőtől. S ha már a támadójáték szóba került, ugyanígy a védekezés sem állt össze, pontosabban... Nem hinnénk, például hogy edzésen azt gyakorolnák, miként nem kell megtámadni a helyzetbe kerülő támadót, s vélhetően Simon Antal sem ezt kéri játékosaitól.

Fegyelem és koncentráció kérdése az egész, ami nagyon hiányzik...

A ZTE FC elnöke, Nagy Ferenc sem ilyen szezonkezdést várt, amit elismert, amikor megkerestük.

Ez több, mint sokkoló, de hiszek benne, hogy a folytatás ellenkező előjelű lesz kezdte mondandóját. A csapatban történtek változások, akadtak távozók és vannak későn érkezők. Nincs könnyű helyzetben a vezetőedző, mert még nem találta meg a csapatát. Ami viszont elfogadhatatlan, az néhány játékos hozzáállása, túlzott magabiztossága. Egy éve pontosan a szezon elején elhullajtott pontok hiányoztak a végén, amit nem engedhetjük meg újra magunknak. Mondom, a hozzáállás fáj a leginkább és a játékosokkal ezekben a napokban nagyon komolyan szeretnénk elbeszélgetni. Továbbra is azt gondolom, hogy jó csapat a miénk és jönniük kell majd az eredményeknek, ha a fent elmondottakban változás lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!